Sportovci z celé České republiky bojovali na LODM o medaile v osmnácti sportovních a estetických disciplínách. Mezi úspěšnými reprezentanty Moravskoslezského kraje nechyběli ani fotbalisté z oddílu MFK Frýdek-Místek (Adam Mrkvička, Robin Jeřábek, Radim Kičin a Rostislav Baďura).

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentantů v kategoriích žáků, žákyň, dorostenců a dorostenkyň. První letní olympiáda se konala v roce 2003 v Pardubicích. Od té doby se mladí sportovci potkávají ve dvouletých cyklech, přičemž každý rok se střídá letní a zimní podoba. Každý kraj na hry pak vysílá své nejlepší zástupce.

Frýdek-Místek měl velké zastoupení v kategorii fotbal, kde se do nominace Moravskoslezského kraje probojovali hned čtyři mladí fotbalisté a také trenér Patrik Krabec. „Olympiády se ve fotbale účastnilo třináct výběrů, které byly rozděleny do dvou skupin. My jsme ze základní skupiny postoupili z druhé pozice, v semifinále jsme pak porazili Pardubický kraj 5:0 a ve finále těsně 1:0 zdolali kraj Středočeský. Tam jsme měli i trochu toho štěstí, jelikož nám soupeř minutu před koncem zápasu nastřelil břevno," svěřil se Adam Mrkvička, který se dvakrát zapsal i mezi střelce turnaje. Mezi opory týmu patřil středopolař Rostislav Baďura, který je sice frýdecko-místeckým odchovancem, ale nyní hostuje v ostravském Baníku. „Myslím si, že se mi celkem dařilo. Dal jsem čtyři branky, takže jsem spokojený. Ta atmosféra všude kolem byla parádní. My jsme své zápasy hráli nejdříve ve Starém Městě na stadionech Na Širůchu a Na rybníčku. Finále se pak hrálo na stadionu 1. FC Slovácka v Uherském Hradišti," dodal mladý talent a syn bývalého extraligového házenkářského gólmana týmu SKP Frýdek-Místek Rostislava Baďury.

Mladí fotbalisté se domů vrátili nejen se zlatými kovy, ale také i se spoustou zážitků. „Je škoda, že jsme neměli moc možností podívat se i na ostatní sporty," litoval Robin Jeřábek a vedle stojící, Radim Kičin, hned dodává: „Takovou atmosféru jsem zažil poprvé v životě. Určitě na ty dny budu velice rád vzpomínat. Zatím jsem nic takového ještě nezažil."

Před čtveřicí frýdecko-místeckých talentů nyní stojí další velká výzva. „Všichni teď hodně moc stojíme o nominaci na Kouba Cup, který je vlastně takovým odrazovým můstkem pro výběr do reprezentačních výběrů naší republiky," svěřil se s přáním Robin Jeřábek.

Hráče po návratu domů přijal ředitel fotbalového klubu MFK Frýdek-Místek Radomír Myška, který jim poděkoval za vzornou reprezentaci města, ale i samotného klubu a předal jim upomínkové předměty. „Kluci nám udělali velkou radost. Pro ně samotné je to výzva pro jejich další fotbalový růst," dodal Myška.