Frýdečtí fotbalisté si v těchto dnech plnými doušky užívají své výsostné postavení v tabulce Fotbalové národní ligy. „Spousta lidí a týmů nás před začátkem soutěže podceňovalo. Teď už nás snad začnou brát všichni vážně. Máme tady super tým, je tu skvělá parta, která navíc drží při sobě. A právě týmový výkon je důležitější, než ten individuální," zdůrazňuje hráč s čtyřiatřiceti prvoligovými starty na svém kontě.

Rivala z Karviné jste o víkendu vysoko porazili. Neočekávali jste spíš, že Karviná bude pro vás tvrdším oříškem?

My jsme věděli, že Karviná má hodně silný tým s výborným přechodem do ofenzívy. Nám se ale podařilo do utkání přenést věci, které pilně nacvičujeme v tréninku. Navíc jsme eliminovali jejich střed hřiště. Když k tomu přičtu ty dva rychlé góly, tak to pro Karvinské musel být dost velký šok.

Frýdek se teď veze na takové vlně euforie, a to nejen z postupu do druhé ligy, ale i z předváděného fotbalu. V derby navíc padl rekord v návštěvnosti (více fanoušků přišlo v ČR pouze na Spartě, pozn. red.). Je vůbec možné tento stav udržet dlouhodoběji?

My si to hlavně musíme srovnat v hlavě a pokračovat v dobrých výkonech, které podáváme. Bylo by dobré pobláznit našim fotbalem co nejvíce lidí. Aby jich na další domácí zápas přišlo ještě více, aby se zkrátka na fotbal naučili chodit. S Karvinou tu bylo skoro šest tisícovek, a to je na druhou ligu opravdu nadprůměr. Tolik diváků někde nechodí ani v první lize.

Dá se vůbec porovnat atmosféra na ostravských Bazalech s tou ve Stovkách?

No, jak bych to řekl. Baník je Baník, tam je kulisa a stadion přeci jen o něco lepší. Pořád je i poznat, že Baník hraje nejvyšší ligu. Ale místní fandové se začínají hodně projevovat, probíhaly mexické vlny, takže to jde určitě nahoru, což je jedině dobře.

Je pro vás výhodou, že hrajete ligový zápas ve Zlíně už v pátek a budete tak mít více času připravit se na středeční pohárové utkání s Třincem?

Jako hráč se dostanete do takového cyklu, kdy je pro vás lepší, že se hraje v pátek a hned ve středu, protože tam není tak dlouhý tréninkový proces a máte větší zápasové zatížení.

Proti Karviné jste odehrál svůj první zápas po návratu z Baníku Ostrava. Jak jste si ho užil?

Opravdu jsem si ho užil, přišlo se podívat hodně známých, samozřejmě rodina, taky někteří kluci z Baníku. Navíc jsme ještě vyhráli, co víc si přát.

Co vlastně stálo za vaším návratem do Frýdku-Místku?

Před sezonou jsem šel za panem Slončíkem s tím, že bych chtěl hrát, ale v Baníku je dost velká konkurence. Nejdříve jsem zvažoval odchod do zahraničí, ale to nakonec padlo, protože Baník vyžadoval za mě moc peněz. Dopadlo to, jak to dopadlo a já jsem za to jenom rád.

Momentálně bydlíte v Ostravě. Plánujete stěhování do Frýdku-Místku, nebo budete dojíždět?

Ten návrat do Frýdku mám v plánu, akorát se musím domluvit s přítelkyní, protože dcera chodí do školky v Ostravě a příští rok už půjde do školy. Pořád zvažujeme, jestli se přestěhovat nebo ne.

Váš bratr se věnuje bojovým sportům, podporujete se navzájem? Byl se na derby podívat?

Byl, viděl jsem ho stát vedle kotle. On mě podporuje a chodí téměř na každý zápas, ať už hraji nebo ne. Pokud mi to povinnosti dovolí a nemám zápas, tak i já mu chodívám fandit.

Marek Vašut