Velký letní turnaj pro kategorii mladších žáků býval v minulosti ve fotbalovém klubu z Frýdku-Místku tradicí. Pak se na nějakou dobu tento turnaj odmlčel, aby se jeho historie znovu začala psát v sobotu 16. června, kdy do Frýdku-Místku zavítají celky z České republiky, Slovenska a Polska.

„Chtěli jsme navázat na něco, co zde kdysi již zdárně fungovalo. Letos se turnaj koná pro hráče narozené v roce 2000 a mladší," prozradil šéftrenér žáků v MFK Frýdek-Místek Kamil Kořínek. Na dvou hřištích tak porovnají své síly družstva: MFK Frýdek-Místek, FK Dukla Praha, SK Sigma Olomouc, MŠK Žilina (SK), Zbrojovka Brno, FC Baník Ostrava, SFC Opava, SK Prostějov, Raven Povážská Bystrica (SK), Mosir Jastrzebie (PL), FŠ Třebíč, FC Vítkovice 1919, Slovan Bratislava (SK), TJ Svitavy, FK Čadca (SK), Fotbal Třinec, MFK Karviná a MŠK Námestovo (SK).

„Dvacítku přihlášených družstev rozdělíme do čtyř pětičlenných skupin. Dle pořadí v základních skupinách pak první dva týmy postoupí do finálové skupiny o konečné první až osmé místo. Druhý a třetí v pořadí si zahrají o deváté až šestnácté místo, poslední pak budou bojovat o konečnou sedmnáctou až dvacátou pozici," osvětlil systém turnaje trenér frýdecko-místeckých mladších žáků U12 Radek Šmíd. První boje se rozehrají v 8 hodin, finálové boje by pak měly vrcholit kolem 15.30 hodin.

„Hrát by se mělo na čtyřech hřištích najednou. Musím ještě upřesnit, že kategorie mladších žáků hraje svá utkání na polovinu fotbalového hřiště," doplnil Kamil Kořínek. „Pro mě to bude takové vyvrcholení naší společné práce s tímto ročníkem, kdy jsem během pěti let společně ještě s trenéry Kamilem Raškou a Martinem Rojíčkem, kluky trénoval. Nyní se spolu loučíme a já doufám, že si kluci turnaj naplno užijí," řekl trenér Radek Šmíd.