Když napočítáme jedenáct zápasů v loňském ročníku FNL, k tomu přidáme remízu v letní přípravě s Vítkovicemi, dočkali se Valcíři výhry po předlouhých třinácti zápasech. „Vítězství nad Újezdcem, který hraje nižší soutěž, do toho nepočítám. Samozřejmě jsme rádi, že jsme tu nepříznivou sérii konečně prolomili, navíc výhrou nad těžkým soupeřem,“ svěřil se po návratu domů trenér Frýdku-Místku Peter Venglarčík.

I když polský trenér rozdělil svůj tým na dvě sestavy (ta druhá hrála v Karviné), nestálo proti Valcířům žádné béčko. „V domácí sestavě hráli hráči jako Grender ze Slovanu, či ruský stoper Ševeluchin. Tu sílu měli rozdělenou rovnoměrně, takže proti nám stál opravdu kvalitní soupeř,“ zdůraznil kouč Valcířů. Hostům vyšel náramně úvod střetnutí. Po čtvrthodině hry si na Bilićův centr naběhl Shaka a Frýdek se ujal vedení. O pět minut později se po akci Shaky s Krčulou dostal k zakončení Šumský a ani on se nemýlil – 0:2. „Rychlý úvod s domácími otřásl, v té chvíli jsme měli míč častěji na svých kopačkách. Ale potěšilo mě, že jsme hráli přesně to, co jsme po hráčích vyžadovali,“ pousmál se Venglarčík. Povedený poločas pak završil dalším gólem Grussmann, který těžil z přesné Varadiho přihrávky. „Už první poločas nám ukázal, že nově příchozí či zkoušení hráči mají svou kvalitu, a že výběr těchto posil byl opravdu dobrý,“ pochvaloval si hostující kouč.

Ve druhé půli navíc nastoupil ve frýdeckém drese Marián Kovařík, který se tak do Stovek vrací přesně po třech letech. „Druhý poločas tak do šedesáté minuty splňoval naše kritéria. V dobrém světle se ukázal mladý Velička, který sice gól nedal, ale i nastřeleným břevnem potvrdil, že je v něm potenciál. Spoustu práce také udělal při plnění defenzivních úkolů,“ pochválil mladou naději Valcířů trenér Venglarčík. Domácí v 55. minutě korigovali na 1:3, když se po Pikulově centru trefil hlavou Ledecký. „Výsledek potěšil, i proto, že kluci měli v nohách velmi náročné tréninky. Ty je čekají ještě v tomto týdnu,“ prozradil lodivod Frýdku-Místku. „V úterý se k nám připojili ještě Biolek ze Slovácka a obránce Špavelko, který je odchovancem Baníku Ostrava. Možná si ve středu zahrajeme takový modelový zápas mezi sebou,“ naznačil plány Venglarčík.

Další přípravné utkání sehrají Frýdečtí v sobotu 8. července, a to od 10 hodin v Ladcích, kdy jejich soupeřem bude slovenský Púchov.

GÓRNIK ZABRZE - MFK FRÝDEK-MÍSTEK 1:3 (0:3)

Branky: 55. Ledecký – 15. Shaka, 20. Šumský, 44. Grussmann. Diváci: 100.
Frýdek-Místek: Buček – Švrček (83. Bialek), Literák, Spasojevič (65. Hamšík), Bilić – Krčula (46. Velička), Willwéber (46. Ondráček), Šumský (72. M. Fukala), Grussmann (46. Slaninka) – Varadi, Shaka (46. Kovařík). Trenéři: Venglarčík a Čech.