„Jarní postup do MSFL byl asi nejkrásnější, ale hodnotil bych to celkově. Táhli jsme za jeden provaz a prakticky se stejným kádrem jsme udělali během dvou let dva postupy. Vítězství v pohárech byla pověstnými třešničkami na dortu," řekl kanonýr u příležitosti posledního podzimního utkání Odry s Vyškovem, kdy mu klub za odvedené služby oficiálně poděkoval. „Moc si toho vážím, zdaleka ne v každém klubu to je běžné," prozradil autor osmačtyřiceti branek v dresu Petřkovic, který od léta nastupuje v sestavě nováčka I. A třídy Dobré. Zároveň trénuje žáky do čtrnácti let ve Frýdku-Místku.

Od letních postupových oslav jste se pod Landekem ukázal vůbec poprvé. Je to tak?
Ano, bohužel dříve mi to nevycházelo. S mladými ve Frýdku jsem měl zápasy, dařilo se nám, navíc sám také ještě hraji, takže jsem rád, že jsem mohl přijít alespoň na závěr podzimu.

Předpokládám, že Petřkovice sledujete…
Jistě – a vedou si perfektně. Ačkoli některé nové kluky osobně neznám, tak podle jmen a hlavně výsledků se trenérům povedlo tým v létě vhodně doplnit. Když jsem ale viděl utkání s
Vyškovem, tak šlo o fotbal podobný, jaký jsme hráli v divizi. Je jen škoda, že s terény to v listopadu není žádná sláva. Každopádně jsem cítil nostalgii.

Opravdu?
Samozřejmě. Strávil jsem zde dva a půl roku, zažil jsem jen úspěchy, dal jsem i nějaké góly, kterých nebylo málo, na to se vždy vzpomíná jen v dobrém. Navíc jsme byli perfektní parta,
v níž byla zároveň vysoká kvalita.

Proto jste vyhrávali?
Všichni jsme byli nastavení na vítěznou vlnu, neuměli jsme prohrávat. Jako individuality jsme byli také dobří, ale nikdo nehrál na sebe jako jednotlivce. Pro každého byl tým tím nejdůležitějším, jak se říká, táhli jsme za jeden provaz. Když se to spojilo s tím, že jsme byli vítězné typy, tak to klapalo.

Po minulé sezoně jste skončil a odešel do Dobré. Ani lákadlo v podobě MSFL, kterou jste si mohl ještě jednou zahrát, vás nezlomilo?
Takhle jsem to nebral. Důvod byl jednoduchý: čas. Měl jsem dvě možnosti. Buď do toho půjdu a budu vědět, že jsem platný, má to smysl a budu v základu, nebo to tak cítit nebudu a odejdu. Zjistil jsem, že to nejde stíhat, tak jsem radši couvl.

Fotbalu byste nedával sto procent…
Ani osmdesát. A tímto způsobem hrát ve třetí lize nelze. Když nemáte na sport čas, abyste trénoval, tak vám zanedlouho trénink chybí, a s tím jdete dolů kvalitou i výkonnostně. Prostě jsem si vše vyhodnotil a přišel na to, že by to nemělo smysl, protože třetí liga už je jiný level než divize či krajský přebor.

Dobrá postoupila do I.A třídy. Po podzimu jste devátí, vy jste vstřelil pět branek.
Řeknu to úplně jednoduše, aniž bych chtěl někoho nebo něco hanit. Dobrá je nováček, postoupila z I. B třídy, já jsem tam šel za trenérem, kterého znám. To byl jediný důvod, proč tam jsem. Měli jsme lepší i horší zápasy, takže umístění asi odpovídá tomu, co jsme
předváděli. Prostě průměr.

Spokojeně to zrovna nezní…
Abych byl upřímný, hodnotit se mi ten půlrok moc ani nechce. Tato soutěž je něco jiného, než jsem dosud hrál, a není jednoduché se s tím srovnat. Kluci v Dobré vzešli z B třídy, tudíž mají
jiné myšlení o fotbale i spoluhráčích.

Zvažujete znovu změnu?
Nevím, možná skončím úplně. Musím přiznat, že svou budoucnost teď vidím v trenéřině, kterou jsem poslední čtyři roky dělal souběžně s hraním. Snažil jsem se obojí skloubit, ale
často to bylo s enormním vypětím. Proto se teď k trénování prioritně upínám, a pomalu to přebírá větší část mé fotbalové činnosti.

Jako kouči frýdecko-místecké čtrnáctky se vám daří. Po podzimu vám v nejvyšší soutěži patří druhé místo…
Zatím nám to jde. Hlavní věc, co se mi na mládeži líbí, je, že tam je zatím až na výjimky vše čisté. Byť občas vás nějaké vlivy zvenčí zasáhnou, ale na to musíte umět zareagovat. Myslím, že se mi to daří. Jsem ale toho názoru, že když práci děláte dobře, dlouhodobě koncepčně a v souladu s tím, jak se to opravdu má dělat, tak věci začnou po určité době fungovat. Jsem rád, že výsledky naší práce se postupně ukazují, tak snad nám to tak půjde i dál.

Máte civilní zaměstnání, ale jen u žáků zůstat nechcete…
Mým jednoznačným cílem je dodělat si profilicenci, která mi momentálně chybí. Hlásit se mohu příští rok, což udělám, i když vím, že se na ni nemusím dostat. To se teprve uvidí. Každopádně chci pokračovat a rád bych časem trénoval na nejvyšší úrovni