Vedení třineckého klubu přivedlo v letní přestávce osm posil – krajního obránce Knötiga z Karviné a Šenka ze Senice, defenzivní záložníky Salachnu ze Zlína a Bedecse ze Sence, ofenzivní středopolaře Málka z Hlučína a Mozola z Teplic a útočníky Černého z Plzně a Teplého z Jihlavy. A mužstvo nového trenéra Radima Nečase dostalo za úkol hrát v horní části druholigové tabulky.

Premiéra hráčům Třince vyšla, když béčko olomoucké Sigmy roznesli 5:1. Také bod z Pardubic, kde uhráli bezbrankovou remízu, se počítal. Posléze však Třinec, i navzdory drtivé územní převaze, podlehl doma exligovým Českým Budějovicím a ve Znojmě, kde po poločase vedl 1:2, schytal výprask 5:2. Aby toho nebylo málo, přišlo vyřazení z domácího poháru na půdě třetiligového Prostějova, kde druholigista uhrál jen bezbrankovou plichtu a nakonec vypadl na penalty.

Zprvu se zdálo, že všechno půjde jako po másle, jenomže po dvou kolech je všechno jinak. Podle trenéra Radima Nečase má jeho mužstvo problém. „Jako kdyby se hráči prostě báli vyhrát. Tak třeba tu druhou půli ve Znojmě, kde jsme čtyřikrát inkasovali, vůbec nechápu. Branek jsme mohli dostat daleko více. Tak špatně hrát jsem své mužstvo ještě neviděl. V pořádku nebyl ani druhý poločas v Pardubicích, i tam jsme si koledovali o góly," poukázal třinecký kouč.

Signalizují snad špatné druhé části zápasů problémy s fyzickou kondicí? Trenér si to nemyslí. „Problém není ve fotbalovosti a už vůbec ne v kondici. Problém tkví v hlavách hráčů, psychicky jsou málo odolní. Kluci si prostě musejí začít více věřit. Někteří prožívají ty zápasy až moc, jsou zbytečně nervózní, v jejich hře se objevuje křeč a taktika jde pak úplně stranou. Jako ve Znojmě, kde jsme nepochopitelně propadali na obou stranách hřiště," poukázal Nečas.

Jedním z možných řešení jsou změny v sestavě. V Prostějově už nehráli krajní beci Knötig se Šenkem ani útočník Dedič, naopak šanci dostal uzdravený Salachna. Výrazný obrat k lepšímu však nenastal, Třinec ze své převahy gól nevytěžil a vypadl. Komu dá trenér Nečas příležitost v sobotu dopoledne (hraje se v tradičním čase od 10.15 hod.) proti Vyšehradu? Otazník visí nad Malcharkem, jenž kvůli zranění odstoupil ze hry v předešlém domácím duelu s Českými Budějovicemi. „Mužstvo jsem převzal před sezonou, neměl jsem moc času na případné změny. Na to se však nevymlouvám, tak to prostě je. Musím pracovat s kádrem, který mám k dispozici. Hráči fotbal hrát umějí, jen si musí více věřit," zakončil Nečas.

(rom)