FK Ústí nad Labem - FK Fotbal Třinec 0:3

Svěřenci trenéra Jiřího Nečka odehráli utkání ve velké pohodě, k čemuž přispěl vydařený začátek utkání. „Ten vstup byl opravdu perfektní. Hrozili jsme brejky a průnikovými přihrávkami mezi stopery, kteří s tím měli obrovské problémy,“ všiml si Jiří Neček. Právě po jedné z takových akcí dal vedoucí gól Juřena – již ve 4. minutě. Pak vyrobili domácí na stejného hráče faul ve vápně (opět po průnikové přihrávce kolem stoperů) a Bedecs proměnil penaltu – 0:2. Ústečtí vzápětí přišli o vyloučeného Vaňka a Třinec neměl s Třinec vyhrál v Ústí nad Labem 3:0.Zdroj: Karel Pechpřesilovkou problémy. K dovršení všeho dal Kateřiňák domácím gól do šatny po individuální akci.

„Jsem rád, že jsme vyhráli, v šatně jsem samozřejmě vypsal nějaké bonusy v podobě občerstvení,“ culil se spokojený střelec třetí branky hostů. „Utkání rozhodl třetí gól, který domácím jednoznačně vzal vítr z plachet,“ souhlasil i trenér hostů Jiří Neček. „Obraz zápasu vypovídá o stavu našeho kádru. Obranu jsme lepili, jak se dalo, a když na pravém beku hraje levý bek, jsou tam kluci ze zálohy či mladík, který 2. ligu v životě nehrál, není to  jednoduché,“ řekl k utkání sklesle trenér Ústí Jiří Skála.

Po změně stran se už jen řešila otázka skóre. To už ale zůstalo nezměněné. „To je asi jediné, co mě trochu mrzí, protože šance na to potvrdit výhru dalšími góly jsme měli. Ale tři body jsou samozřejmě výborné, je to skvělá pozvánka na naše další domácí utkání s Opavou,“ připomněl Neček blížící se krajské derby, které je na pořadu v sobotu 16. září od 10.15 hodin.

Branky: 4. Juřena, 10. z pen. Bedecs, 45. Kateřiňák. Rozhodčí: Mrázek – Ratajová, Lakomý. ŽK: D. Procházka – Kateřiňák, Ilko. ČK: 11. Vaněk (Ústí). Diváci: 684.

MFK Frýdek-Místek – FK Viktoria Žižkov 0:2

Fotbalisté Frýdku-Místku prohráli s žižkovskou Viktorií popáté v řadě. Duel s neoblíbeným soupeřem se rozhodl už v první polovině zápasu. V ní držela Viktorka častěji míč na Valcíři s Viktoriány opět prohráli. Tentokráte jim na domácím trávníku nestačili 0:2.Zdroj: Ján Balkosvých kopačkách a s precizností využívala okének v domácí obraně. O první gól se postaral po rychlé akci přesně zakončující Bazal, na kterého o pět minut později navázal hlavou nikým nekrytý Hašek.

Po změně stran se obraz hry zcela změnil. Valcíři se do svého soupeře zakousli a vytvářeli si jednu slibnější šanci za druhou. Leč ani Švrček, a po něm Literák s Ondráčkem, si na výborně chytajícího gólmana Hrubeše nepřišli. Valcíři tak v domácím prostředí poprvé prohráli. „Prohráli jsme, ale znovu bylo vidět, že to nebylo z naší strany dobré. Chtěli jsme změnit rozestavení a trochu i systém naší hry. Podle mě jsme nezačali úplně špatně. Jenže uděláme chybu a z ní inkasujeme gól. Zbytek poločasu pak vypadal stejně jako ty předešlé. Byli jsme všude pozdě, Žižkov nás přehrával. Ve druhé půli pak soupeř hrál spíše na brejky. My si řekli, že to ještě zkusíme. Šancí bylo opravdu hodně. Bohužel to nevyšlo,“ smutnil po utkání krajní obránce Valcířů Michal Švrček.

V dalším kole se Valcíři představí na hřišti Českých Budějovic. Na jihu Čech se hraje v neděli 17. září od 15 hodin. K utkání ale nepocestuje krajní obránce Matěj Biolek, který v duelu se Žižkovem dostal čtvrtou žlutou kartu, což znamená automaticky stop na jeden zápas.

Branky: 23. Bazal, 28. P. Hašek. Rozhodčí: Mikyska – Kubec, Melichar. ŽK: Biolek, Šumský – Kodeš, Engelmann, Bazal. Diváci: 718

FC Hradec Králové – FC Vlašim 2:1

Setsakra těžký duel zvládli v 7. kole Fotbalové národní ligy fotbalisté Hradce Králové. Doma porazili nebezpečnou Vlašim 2:1.

Varování znělo jasně. „Čeká nás asi nejrychlejší tým soutěže,“ říkal před utkáním kouč Karel Havlíček. Ukazovalo se to hned od začátku, Středočeši byli velmi nepříjemní. Domácí přesto mohli otevřít skóre v 11. minutě, kdy se k hlavičce dostal Adam Vlkanova, jeden z nejmenších mužů na hřišti. Jeho pokus vytáhl nad břevno výborným zákrokem gólman Filip Nguyen, který před časem chytal třetí ligu za Nový Bydžov. Fotbalová Fortuna národní liga: FC Hradec Králové - FC Sellier & Bellot Vlašim.Zdroj: Deník/ Michal Fanta

Zbytek první půle byl na menší šance vyrovnaný, ale na začátku té druhé to byl pro hradecké fanoušky trudný pohled. Votroci vůbec nestačili na rychlého soupeře, byli pod tlakem. Prakticky nebyli schopni přejít polovinu hřiště, o nějakém ohrožení branky soupeře nemohlo být řeč. Z tohoto náporu vylétlo několik střel ze střední vzdálenosti. Pár jich obrana zablokovala, dvě v poklidu lapil Radim Ottmar.

Jenže v 58. minutě se aktivnější Vlašim dočkala. Střídající Filip Hašek, syn bývalého trenéra Vlašimi a nynějšího kouče pražských Bohemians, prošel středem po kolmé přihrávce středem obrany. Udělal šikovnou kličku a propálil Ottmara. Hašek byl v tu chvíli na hřišti pouhé tři minuty. Hradec zřejmě takovou facku potřeboval. Ještě chvíli byl v útlumu, ale pak to najednou šlo. Kouč Havlíček poslal do hry urostlého forvarda Libora Žondru, domácí zjednodušili hru.

Žondra pomohl silou, ale gól musel dát někdo jiný. Jméno střelce není překvapivé. V 67. minutě výborně odcentroval Ladislav Martan a míč do sítě tečoval nejlepší kanonýr druhé ligy Jan Pázler. Hradecká 21 si připsala devátý zásah. Poté byla hra vyrovnaná, Vlašim však byla nebezpečnější. Jenže Ottmar chytil minimálně dva jisté góly. Možná to byl zlom, v 82. minutě se totiž prosadil po rohovém kopu Žondra. Byl to vítězný gól. V poslední minutě totiž gólman Nguyen, jenž se vydal na zteč, netrefil v jasné šanci hlavou bránu.

Branky: 67. Pázler, 82. Žondra - 58. F. Hašek. Rozhodčí: Lerch - Fišer, Poživil. ŽK: Čech, Pajer - Vyhnal, Štochl, Skopec. Diváci: 1042.

Slezský FC Opava – FK Pardubice 1:0

Tři body zůstaly v Opavě. Slezský FC díky brance Tomáše Smoly porazil Pardubice, ale nebylo to vůbec jednoduché. Východočeši měli šance, a ne malé.
Slezský FC Opava – FK Pardubice 1:0Zdroj: DENÍK / František GélaOpava nastoupila překvapivě v jiném rozestavení, a to se třemi stopery vzadu. „Vyzkoušeli jsme si to v přípravném duelu v Polsku a šlo nám to. Chtěli jsme překvapit Pardubice s Joelem Kayambou na místě podhrotového hráče. Ukázalo se ale, že Joel se cítí nejlépe vpravo,“ vysvětloval trenér Opavy Roman Skuhravý. Slezané sice měli míč častěji na svých kopačkách, ale do velkých šancí se nedostávali. „Věděli jsme, jak Pardubice hrají, ale naším největším problémem byla vlastní nervozita. Chtění bylo větší než klid a um,“ podotkl šéf opavské lavičky. Jediný gól zápasu padl v 58. minutě, kdy Zavadilův roh trefil hlavou Smola. Ještě předtím měli dvě čisté tutovky hosté. V jednom případě se blýskl parádním zákrokem Fendrich, ve druhém zatahoval na záchrannou brzdu Žídek.

„Naším cílem bylo hlídat si standardní situace a pokoušet se o brejky, což se nám dařilo. S výjimkou gólové situace,“ připomněl pardubický trenér Jaroslav Novotný rohový kop Zavadila, který hlavou usměrnil Tomáš Smola do sítě. „Měli jsme čtyři vyložené gólové příležitosti, z toho třikrát jsme se ocitli před brankářem. Dostávali jsme se do šancí, které nemáme ani v domácích zápasech,“ litoval Novotný. „Jsme pochopitelně zklamaní, ale náš tým zaslouží pochvalu za to, jak plnil stanovenou taktiku,“ dodal trenér Pardubic, ke kterým se na poslední chvíli opět připojil obránce Antonín Křapka, jehož hostování z Mladé Boleslavi bylo pro podzimní část prodlouženo.

Branka: 58. Smola. Rozhodčí: Příhoda - Pochylý, Pfeifer. ŽK: Smola, Radič, Zavadil, Jurečka - Ladra, Piroch, Přibyl, Křapka. Diváci: 2247.

Baník Sokolov – 1. SC Znojmo 2:3

Fotbalisté Baníku Sokolov nenavázali na předchozí vítězný domácí zápas s Třincem. Se Znojmem prohráli 2:3. „Je to špatné. Nepovedlo se nám to. O poločase jsme prohrávali 0:2, řekli jsme si, že začneme hrát jinak, a hned jsme dostali třetí gól. Honili jsme to potom na poslední chvíli, ale to, co se nám povedlo s Táborskem, se teď nepodařilo,“ hodnotil zápas zklamaný Peter Mráz. Fotbalisté druholigového Baníku Sokolov v nedělním utkání 7. kola Fortuna národní ligy prohráli na svém hřišti se Znojmem 2:3. Zdroj: DENÍK/Zdeněk Plachý

Na příznivý výsledek se při třech inkasovaných gólech příliš pomýšlet nedalo. Navíc zápasy Baníku zatím vypadají podobně. „Máme šance, branku nedáme a sami potom inkasujeme strašně laciné góly,“ poukazuje zkušený 32letý obránce Baníku. Jihomoravané si na západě Čech počínali velmi dobře. „Hráli zodpovědně, ukázali zkušenost. Jsou spolu déle pohromadě, vědí, co mají hrát. Čekali na naši chybu a dvakrát nás v prvním poločase potrestali,“ popisuje Peter Mráz.

V hektickém závěru se domácí snažili alespoň o remízu. „Snížili jsme, ale nebylo nám to vlastně nakonec nic platné, nedali jsme třetí gól. Škoda, ztrácíme body a tím si zbytečně vytváříme sami na sebe tlak,“ pokračuje slovenský bek. Další cesta hornického celku povede do Prahy, na stadion Viktorie Žižkov. „Musíme tam jednoznačně bodovat, už nám nic jiného nezbývá. Je to osmé kolo, a když se podíváme na tabulku, tak jsme někde na konci. To je špatné,“ říká rozmrzele Mráz. Co zlepšit? „Určitě nesmíme dostávat tolik gólů a vepředu nějakou šanci proměnit,“ ví dobře sokolovský obránce. Jak se na zatím nepovedených výsledcích Baníku podepsala velká obměna kádru? „Myslím, že to o tom není, víme, co hrát, ale děláme chyby a soupeř je potrestá.“

Branky: 70. Glaser, 88. Končal – 28. a 50. Růsek, 5. Šamánek. Rozhodčí: Vojkovský – Arnošt, Dohnálek. ŽK: Tůma – Svozil, Meshchaninov, Lacko. Diváci: 953.

1.FK Příbram – České Budějovice 1:0

Fotbalisté Příbrami ve včerejší dohrávce druhé nejvyšší soutěže zvítězili nad Českými Budějovicemi 1:0. Jedinou branku vstřelil ve druhém poločase Ayong.

Tým trenéra Csaplára byl v zápase aktivnější, ale hosté přecházeli do nebezpečných brejků. Ačkoliv diváci viděli několik šancí, na první a nakonec i jednou branku si museli počkat až do druhé půle. Na rozhodujícím zásahu má velký podíl Holý. Rozběhl se mezi tři protihráče, uvolnil Fantiše, a ten krátkým centrem našel Ayonga, který hlavou poslal míč do sítě. Pro příbramského útočníka šlo o druhý zásah v probíhající sezoně.

Budějovičtí mohli brzy vyrovnat. Své velké šance, kdy se dvakrát ocitli osamocení na malém vápně, však neproměnili. V závěru už Příbramští zkušeně drželi míč a počkali si na konečný hvizd rozhodčího Pechance. „Musím přiznat, že i Budějovice měly své šance. Jsem spokojený s výsledkem. Byly tam od nás k vidění pasáže, které jsou krásné, ale i pasáže, které jsou neakceptovatelné,“ hodnotil zápas příbramský trenér Josef Csaplár.

Svůj mladý tým pochválil za bojovnost, ale zároveň upozornil, že kvalita už by se měla začít zlepšovat. „Ano, pořád tam jsou mladí kluci, kteří mají právo na nějaké chyby. Ale dostávají poměrně hodně prostoru a už by těch chyb mělo ubývat,“ dodal Csalplár.

Branka: 64. Ayong. Rozhodčí: Pechanec Pospíšil, Kubr. ŽK: Javorek, Wermke. Diváci: 1272.

MFK Vítkovice – FC MAS Táborsko 1:1

Fotbalisté Vítkovic ukázali v dohrávce 7. kola Fortuna národní ligy dvě tváře. V prvním poločase Táborsko jednoznačně přehráli, naopak ve druhé části zápasu tahali delší čas za kratší konec provazu, takže nakonec se musejí smířit s remízou 1:1.

„Co se týká snahy, nemám hráčům co vytknout, bohužel se však fotbal pokaždé hraje na góly, a my dali jen jeden,“ smutnil po utkání Lubomír Adler, nový trenér Vítkovic. „Šancí jsme ale měli podstatně víc, už v prvním poločase jsme mohli dát i klidně další dvě branky, čímž bychom to uklidnili,“ upřesnil.

„Druhá půlka nabídla zlepšenou hru hostů a nakonec nechybělo moc k tomu, abychom odešli ze zápasu s brekem,“ pokračoval Adler a vybavil si poslední kloudnou akci, v níž hostující Blecha běžel sám na gólmana Květona. „Především jsme však vypadli z role, připadalo mi, jako by si hráči najednou přestali věřit,“ zdůraznil Lubomír Adler.
Zatímco domácí litovali promarněných příležitostí, trenér hostí byl nespokojený s prvním poločasem. „Hráči si asi mysleli, že jim to do klína spadne samo,“ pousmál se Roman Nádvorník při vzpomínce na bouřku, kterou v kabině v pauze udělal. „Po přestávce už to bylo dobré a možná jsme si zasloužili i všechny body,“ dodal.

Branky: 14. Motyčka 72. Štohanzl. Rozhodčí: Klíma Černý, Vodrážka. ŽK: Motyčka, Mikula. Diváci: 589.

FK Olympia – FK Varnsdorf

Utkání bylo odloženo na středu 27. září od 16.00 hodin.

Sestava 7. kola FNLZdroj: Deník