Bod v derby zařídil v závěru Pilich
Fotbalisté Těšína nepotvrdili doma roli favorita a v duelu krajského přeboru jen remizovali s Vendryní. Nádherný gól Kišky na tři body nestačil.

Slušná návštěva v příjemném, téměř letním, počasí viděla v první půli slušný fotbal a hlavně parádní gól Petera Kišky, který lze právem označit za českotěšínský gól roku. „Po dobré práci Kantora s Lojkem, který to udělal výborně, se Peter parádně bez přípravy trefil, to nevím, jestli se mu někdy povede zopakovat. Po tom gólu jsme ale měli být na koni a něco z toho vytěžit," zalitoval trenér českotěšínského mančaftu Richard Beneš.

Místo toho ale přišla chyba, Sostřonek vyrobil penaltu a Vendryně zničehonic Przyczkem srovnala. A hosté mohli přidat i druhý gól, jenže Buzek svou akci gólově nezakončil. „Tak je to vždycky. Přijde nekoncentrace, a je Vendryně (v bílých dresech) si z derby přivezla cenný bod.Zdroj: Martin Ruščinjedno, jestli se díváte na první ligu nebo na I. A třídu, vždycky to mančaft ovlivní. Vendryně to po té penaltě skutečně málem otočila, naštěstí byl poločas 1:1," rekapituloval Beneš.

Druhá půle se nesla ve znamení územní převahy Těšína, který také vstřelil po sporné ofsajdové situaci druhý gól. Hradečný s Kiškou situaci sami na gólmana Pechu, který se ještě sápal po míči, vyřešili dorážkou na brankové čáře. Místo toho přišel pro domácí šok, když opora zadních řad a kapitán týmu Lukáš Rac, který jinak kraloval ve vzdušných soubojích, doslova nabídl balon soupeři a z této akce dorazil Pilch snadno balon za Gradka. „On to stokrát vyřeší správně, že to jednoduše kopne do Olzy, ale zrovna minutu před koncem derby to neudělá a místo toho vyrobí takovou blbost," zlobil se na svého kapitána trenér Beneš.

Jeho svěřenci se na soupeře připravovali svědomitě. „Pro místní je to lokální derby, ve Vendryni navíc působí naši bývalí hráči Przyczko, Martinčík, Vlachovič, je tam Racko z Havířova, gólman Pecha z Karviné a tak dál. My jsme věděli, jak soupeř hraje, co na něj bude platit. Chtěli jsme hrát kolmé přihrávky na dostatečně rychlého Lojka, Kiška zase umí balon podržet a rozehrát dál, takže v ofenzivě to bylo jasné. Vzadu jsme zase měli hrát systematicky v bloku, aby to bylo zahuštěné co nejvíc. A vlastně nám to všechno vycházelo, protože Vendryně tam kromě těch gólů prakticky nic neměla. K výhře nám zkrátka chyběla minuta. Oba góly jsme dnes soupeři doslova věnovali, hlavně to vyrovnání po obrovské hrubici," nemohl být trenér Beneš spokojen. (čin)

FK ČESKÝ TĚŠÍN – TJ VENDRYNĚ 2:2 (1:1)
Branky: 14. a 72. Kiška – 35. z pen. Przyczko, 89. Pilch. Rozhodčí: Lalík – Svoboda, Kret. ŽK: Rac, Sostřonek – Dawid, Martynek, Vlachovič, Przyczko, Pecha, Pilch. Diváci: 380.

Č. Těšín: Gradek – Malyjurek, Kupczak, Rac, Bolek (61. Popelka) – Michalisko (76. Folwarczny), Sostřonek, Kantor, Zogata (64. Hradečný) – Kiška, Lojek. Trenér: Richard Beneš.

Vendryně: Pecha – Kalfas, Buzek, Byrtus, Ji. Pilch – Dawid (68. Hulboj), Martynek (46. Martinčík), Przyczko, Králíček (68. Ja. Pilch) – Vlachovič, Racko. Trenér: Jaroslav Chlebek.

Remíza v Heřmanicích pomohla Bohumínu
Heřmanice v sobotu viděly v zápase domácího celku s Čeladnou bezbrankovou remízu, která nakonec ve fotbalovém krajském přeboru nejvíc vyhovovala Bohumínu. Vedoucí tým páté nejvyšší soutěže totiž doma díky pozdní brance do sítě Háje ve Slezsku zvýšil náskok v čele soutěže na čtyři body.

„Přesně tohle jsem předpokládal. Dva se prali a třetí se zřejmě bude smát," řekl Jaroslav Mlčoch, trenér slezskoostravského týmu, jenž po úspěšném vstupu do jara podruhé za sebou ztratil. „Jenže to bylo remízové utkání dvou vyspělých soupeřů. Už na podzim jsem navíc říkal, že Čeladná bude možným černým koněm soutěže a u nás se moje domněnka potvrdila. Hrají hodně dobře a ještě budou zlobit," upřesnil kouč Heřmanic, které i nadále drží druhé místo v krajském přeboru.

To však nemuselo po sobotě platit. Zatímco Ostravané si za celý zápas vypracovali snad jen tři čtyři slušné palebné pozice, hráči z Podbeskydí promarnili celou řádku více než nadějných šancí. Své o tom vědí především útočník a jindy spolehlivý zakončovatel Jakub Padych či výkonem nepřehlédnutelný záložník Martin Váňa. „Sice si nemyslím, že to bylo remízové utkání, ale vzhledem ke kvalitám domácích bod beru," prohlásil Leon Dostalík, trenér Čeladné, týmu, který je, ač tak vůbec nepůsobí, nováčkem soutěže. „Bod z Heřmanic je totiž kromě jiného zisk zvenku a ten se počítá. A že to je ztráta dvou dalších? Takhle bych to neřekl, ovšem je pravda, že gólových šancí jsme měli docela dost, zatímco domácí hrozili jen střelami a standardními situacemi," pokračoval kouč v přeboru prozatím třetí Čeladné, jenž současně stále brzdí přehnanou eufórii pramenící z dosavadních výsledků. „Zůstáváme při zemi, jsme pokorní a půjdeme do dalších zápasů v soutěži s tím, že uvidíme, co se dál bude dít," doplnil Leon Dostalík.

Zatímco hosté byli spokojeni s tím, že venku něco získali a navíc obrali ve vzájemném utkání velkého soupeře, v Heřmanicích se po utkání vůbec nejásalo. Bezkonkurenčně nejproduktivnější tým probíhajícího ročníku krajského přeboru totiž už podruhé za sebou vyšel střelecky naprázdno. „Je pravda, že jsme se v útoku tolik neprosadili, ovšem na druhé straně nikdo nesmí zapomínat, že nám chyběl zraněný Honza Stanovský. To je útočník, který umí podobné zápasy vlastní zarputilostí klidně i sám rozhodnout," posteskl si Jaroslav Mlčoch nad dočasnou ztrátou velké zimní posily, která musela v pondělí s bolavým kolenem na operační stůl. „Doktoři ale slibovali, že by se mohl do tří týdnů vrátit na trávník."

Navzdory všem momentálním negativům, která první velký jarní souboj v Heřmanicích poodkryl, našel dlouholetý tvořitel tamního týmu i pozitivum. „Kluci zápas příkladně odbojovali a soupeři nedali nic zadarmo," dodal Jaroslav Mlčoch, trenér Heřmanic, druhého týmu krajského přeboru. (mac)

Brušperk doma smázl Albrechtice
Fotbalisté Brušperku se v I. A třídě prozatím drží na vítězné vlně. Po jejich výhře na půdě poslední Bystřice (2:0) si Karstenovi svěřenci smlsli také na týmu z Albrechtic. Brušperk se tak po zaváhání vedoucího Starého Města dostal do hry o postup.

Albrechtice k zápasu odjely bez nemocného trenéra Dušana Kohúta, takže premiéru na lavičce si odbyl Aleš Hekera, který mužstvo koučoval spolu s Alešem Věčorkem.

V prvních dvaceti minutách se na hřišti nic zásadního nedělo, pouze domácí Bogdan se ocitl v několika náznacích šancí. Až ve 28. minutě se brušperští příznivci dočkali. Laryš poslal míč na zadní tyč, kde stál dobře postavený Zajac a domácí se ujali vedení – 1:0. „Soupeř velmi dobře kombinuje. Co ho známe, tak je dost silný v ofenzivě a slabší v obraně, ale my jsme tentokrát hráli laxně a nevytvořili jsme si téměř žádnou šanci. Přitom v Brušperku se nám vždy hrálo dobře a pokaždé si tady kluci byli schopni nějaké gólovky vytvořit," divil se trenér Kohút.
Jedinou zajímavou možností na straně Albrechtic tak byla tvrdá střela Chumchala k tyči, ovšem gólman Brušperku mu ji chytil.

Ve druhé půli se strhl boj o střed hřiště, který neměl jasného vítěze, více na míči však byli přeci jen domácí borci a během pár minut korunovali své zasloužené vítězství dalšími brankami. To se nejprve z dorážky Bogdanovy střely prosadil střídající Kornak, aby o sedm minut později pečetil zaslouženou výhru domácího celku Blahut. „Střídající hráči se mi odvděčili každý po vstřelené brance a já mohl během dvaceti minut vystřídat i ostatní kluky z lavičky. V posledních minutách jsme už soupeře k ničemu podstatnému nepustili. My ještě pár šancí měli, ale k zakončení nám vždy chyběl pověstný krůček," komentoval závěr střetnutí na webu brušperského klubu trenér Radim Karsten. „Bohužel jsme navázali na první poločas z předchozího utkání proti Petřvaldu, tam to byl rovněž takový bezzubý výkon," pokrčil rameny hostující kouč Kohút. (čin, sch)

SK BRUŠPERK – BANÍK ALBRECHTICE 3:0 (1:0)
Branky: 27. Zajac, 56. Kornak, 63. Blahut. Rozhodčí: Andrýsek – Viščor, Pavlásek. ŽK: Věčorek (A). Diváci: 203.

Brušperk: Murín – Karlík, Folta, Kuba, Vančo – Šimon (46. Blahut), Zajac (68. Ševčík), Coufal (75. Chrašč), Hančín (42. Kornak) – Bogdan, Laryš (84. Votejk). Trenér: Radim Karsten.

Albrechtice: Směták – Žyla, Věčorek, Hovůrka, Vagner – Jakub Kociolek, Korzeniowski, Dorozlo, Izaiáš (66. Pasz) – Jan Kociolek, Chumchal. Trenér: Aleš Hekera.

Nadějné vedení Dobratice neudržely
Zklamáním skončilo utkání I. A třídy pro fotbalisty z Dobratic, kteří po pěti minutách hry vedli dvoubrankovým rozdílem. Nakonec si z Dolní Datyně přivezli bod za remízu 2:2.

Zklamán byl ovšem i domácí trenér Zdeněk Menoušek. „Každý gól takhle v závěru potěší, ale výkonem jsme naprosto zklamali a možná jsme si ani ten bod nezasloužili," podotkl trenér Datyní.

Za domácí ztrátu mohl hrozivý úvod zápasu, v němž si domácí asi ještě navlékali štulpny v kabině, neboť po pěti minutách prohrávali po gólech Škapy a někdejšího českotěšínského snajpra Zábelky už 0:2. „To byl začátek, jaký dlouho nepamatuji. Ale prostě jsme dělali chyby, scházel důraz a Dobratice šly zaslouženě do vedení. Nemůžeme se za nic schovávat, kluci podali mizerný výkon," pokrčil rameny Menoušek.

Pro domácí přišla úleva v 7. minutě, kdy se Kubienovi podařilo snížit, takže z pohledu domácího celku bylo pořád o co hrát. Diváci si však líbivého fotbalu neužili. „Terén byl hrozný, proto jsme chtěli hrát ještě toto kolo na umělce. Nešlo vůbec kombinovat, takže herní kvalita nebyla žádná ani na jedné straně. Byl to spíš boj a zase boj. Šlo o to, kdo koho přetlačí," nelíbila se Menouškovi sobotní podívaná.

Do druhé půle si domácí něco řekli v kabině, ale laxností nabídli Dobraticím další dvě šance ke skórování. „Netuším, jestli tam byla nervozita, protože nevidím důvod, proč by kluci měli být nervózní. Naštěstí jsme se pak aspoň trochu srovnali a v poslední minutě díky Wojtynově důrazu i vyrovnali na 2:2. Ale jásat nemůžeme. Je to varování. V zimě jsme toho nenatrénovali tolik, a dnes to šlo vidět," uznal Menoušek. „Utkání jsme začali překvapivě moc dobře a brzy šli do dvoubrankového vedení. Domácí sice snížili, ale na špatném terénu to moc fotbalově nešlo. Měli jsme dále v průběhu utkání o něco více gólových příležitostí, ale musím říci, že nakonec je remíza asi spravedlivým výsledkem," komentoval průběh střetnutí na webových stránkách dobratické obce trenér Marián Korabík. (čin, sch)

TJ DOLNÍ DATYNĚ – TJ DOBRATICE 2:2 (1:2)
Branky: 7. Kubiena, 90+1. Wojtyna – 4. Škapa, 5. Zábelka. Rozhodčí: Havlík – Malchárek, Dvořák. ŽK: Wojtyna - Skotnica. Diváci: 120.

D. Datyně: Vasilko – Kaduch, Batiha, Tomašák, Vlček – Miczka – Kubiena, Sideropulos (71. Dolák), Wojtyna, Stebel – Baláž. Trenér: Zdeněk Menoušek.

Dobratice: Tesarčík – Lýsek, Svobodník (73. Uherek), Skotnica, Somr - A. Šigut, Hlaváč, Kantor (90. Bortlíček), Marián Causidis - Zábelka (82. Březina), Škapa. Trenér: Marián Korabík.

Dobrá si drží průměr tří vstřelených gólů
Svěřenci trenéra Dalibora Damka opět nadělovali. Po duelu s Dobraticemi vstřelili tři branky také Bystřici.

Před utkáním s posledním celkem tabulky neměl domácí trenér Dalibor Damek klidné spaní. V základní sestavě musel totiž udělat tři změny, když mu vinou zranění vypadli ze sestavy Rajnoch s Platošem, Papřoka do zápasu zase nepustily pracovní povinnosti. „Do hry se tak dostali Honza Gryžboň, Dan Damek a Vojta Figura, kteří svou úlohu zvládli dobře," potěšilo doberského trenéra.

Oběma týmům dělal problém nerovný terén, takže na pohlednou kombinační hru moc prostoru nebylo. Po úvodní aktivitě domácího celku se postupem času dostávali více do hry hosté. Ti s rozestavením 3-5-2 dělali domácím problémy, hlavně střed hřiště neměla Dobrá moc pokrytý. Doberským ale pomohla standardní situace. Ve 21. minutě našel Malchárkův centr na zadní tyči Lukáše Šmahaje, který se v takových pozicích většinou nemýlí – 1:0. Tímto stavem skončil také první poločas.

Také na druhém gólu domácích měl podíl střední záložník Patrik Malchárek, tentokráte z jeho centru od rohového praporku těžil zcela volný Figura – 2:0. Touto brankou vzali domácí hráči svému soupeři veškeré naděje. V dalších šancích poté pohořeli O. Gryžboň s Malchárkem, až v 79. minutě udeřila Dobrá potřetí. To si centr O. Gryžboně srazil nešťastně do vlastní branky L. Teofil. „Po našem důležitém vítězství v Dobraticích jsme potřebovali naplno bodovat i doma s poslední Bystřicí. Věděli jsme, že hosté jsou kombinačně na vyšší úrovni, naši hru jsme museli proto přizpůsobit terénu a hlavně eliminovat jejich hru. Do zápasu jsme díky několika zraněním nastoupili se třemi změnami, ale zvýšenou bojovností a dvěmi standardními situacemi, jsme utkání zvládli a zaslouženě získali tři body. Jen je velká škoda dalších neproměněných příležitostí," hodnotil mistrovské utkání na webových stránkách doberského klubu trenér Dalibor Damek. (red)

TJ SOKOL DOBRÁ – TJ BYSTŘICE 3:0 (1:0)
Branky: 21. L. Šmahaj, 59. Figura, 79. L. Teofil vlastní. Rozhodčí: Pasterčák – Klimek, Szkuta. ŽK: J. Gryžboň, Figura, Daniel Damek, Laštovička – M. Teofil, Zoubek. Diváci: 70.

Dobrá: Lužný – D. Šmahaj, Maléř, Šebestík, Filipčík – Daniel Damek (88. Svoboda), J. Gryžboň (70. Laštovička), Malchárek, O. Gryžboň (86. Alexa) – Figura – L. Šmahaj. Trenér: Dalibor Damek.

Bystřice: Galusik – L. Teofil, Zoubek, Rusz, M. Teofil, Krezelok (71. O. Krželok), D. Kantor, Badura (46. B. Kantor), Gajdzica, Buryan, Kisza. Trenér: Zdeněk Černek.

Ostravice neprohrála počtvrté v řadě
Domácí fotbalisté na výhru zadělali již v prvním poločase. Přesněji řečeno v úvodní čtvrthodince. To se nejdříve po jedenácti minutách hry prosadil po rohovém kopu Jucha. O čtyři minut později se k míči dostal exligový Petr Stýskala, který levačkou z hranice velkého vápna nedal hostujícímu gólmanovi šanci. Kateřinice o sobě daly vědět po půlhodině hry, naštěstí střela jednoho z hostujících hráčů skončila jen na tyči.

To, co hostům nevyšlo v prvním dějství, přišlo v 69. minutě, kdy Niemczyk snížil na rozdíl jediné branky. Domácí borce ale inkasovaný gól nerozhodil. Už o šest minut později mohl pojistit výsledek Kurečka, ten ale pálil z ostrého úhlu nad. Až v nastaveném čase se dokázal prosadit Platoš, který tak prodloužil ostravickou sérii bez porážky na čtyři utkání v řadě. (red)

TJ OSTRAVICE – TJ KATEŘINICE 3:1 (2:0)
Branky: 11. Jucha, 15. Stýskala, 90. Platoš – 69. Niemczyk. Rozhodčí: Brabec – Žáček, Doležílek. ŽK: Tyleček (K). Diváci: 60.

Ostravice: Boháč – L. Ledvoň, Rozkydal, Jucha, Pavelec - Platoš (90. M. Ledvoň), O. Stonavský, Stýskala, M. Stonavský - Němec (70. Žižka), Kurečka (81. Mendrek). Trenér: Vojtěch Vranay.