Díky triumfu nad Prostějovem si třinečtí fotbalisté před posledními dvěma koly MSFL udrželi náskok před druhým Frýdkem-Místkem. Pokud příští sobotu ve Stovkách neprohrají, mohou odšpuntovat šampaňské už po předposledním kole. V případě, že si v letošní derniéře poradí na svém hřišti s béčkem ostravského Baníku, postoupí bez ohledu na výsledek předchozího střetnutí ve Frýdku-Místku.

Důležitý krok k postupu Třinečtí udělali už v prvním dějství, které vyhráli 2:1. Hanáci šli po spolupráci Zelenky se Zatloukalem do vedení, jenomže hned vzápětí se z přímého kopu přízemní střelou trefil třinecký kapitán Malíř. „Jeden z hráčů ve zdi nadskočil, moje střela prošla až do brány," pravil kapitán červenobílých.

Těsně před pauzou nacentroval na Juřenu a ten z voleje vstřelil svůj první seniorský gól v třineckém dresu. „Dostal jsem dobrý centr, míč mi sedl. Nenapadlo by mě, že to bude vítězná branka," usmál se mladý fotbalista.

Těsně po změně stran Pospíšil přiťukl míč Hirschovi, jenomže vybíhající Lipčák znamenitě zasáhl a jeho ránu vyrazil. Proti Zatloukalově ráně zasahovat nemusel, hlavičku stejného hráče schoval do rukavic.

Herní převaha Prostějova se po patnácti minutách někam vytratila a hrát začal Třinec. „Když se podíváte do zápisu o utkání na ročníky prostějovských hráčů, bylo jasné, že po celý zápas nevydrží podávat tak kvalitní výkon, jaký předvedli na začátku utkání," zvolil diplomatický tón třinecký asistent trenéra Lubomír Vašek.

Hanáci se začali ze hřiště pozvolna vytrácet a po odchodu Hunala, který v den utkání oslavil 40. narozeniny, povolila i jejich obrana. Čtvrtníček v zakončení ještě neuspěl, míč se nakonec dostal k Malířovi, který zblízka zvýšil na 3:1. Poté přišla chvíle také Čtvrtníčka – do míče se opřel Gavlák, Bureš jeho dělovku vyrazil pouze před sebe a u odraženého míče byl nejrychleji právě Čtvrtníček.

Krátce pře koncem střetnutí Juřena získal na půlce hřiště míč a vyslal do úniku Malíře. Třinecký kapitán, který před sebou měl brankáře Bureše, vybídl ke skórování ostrostřelce Gavláka. „Všiml jsem si, jak prostějovský hráč utíká do brány, takže ofsajd to být nemohl," vysvětlil hráč utkání.

Poslední slovo měl střídající útočník Prostějova Machálek, ale jeho volej po rychlém kontru se mezi Lipčákovy tyče nevešel. Tři čtyři tutové možnosti nevyužili ani domácí fotbalisté, kteří proti silnému soupeři předvedli jeden z nejlepších výkonů sezony.

„Pro nás to byl důležitý zápas, možná nejtěžší zápas sezony. Potvrdili jsme své kvality a myslím, že vyhrálo lepší mužstvo. Kluci si zaslouží absolutorium," prohlásil trenér Třince Miroslav Kouřil.

FK FOTBAL TŘINEC – 1. SK PROSTĚJOV 5:1 (2:1)

Branky: 19. a 74. Malíř, 43. Juřena, 78. Čtvrtníček, 86. Gavlák – 18. Zatloukal. Rozhodčí: Ogrodník, bez karet. Diváci: 632.

Třinec: Lipčák – Matoušek, Švec, Hupka, Eismann – Motyčka, Kyselý – Malíř, Čtvrtníček, Juřena – Gavlák. Trenér: Miroslav Kouřil.

Prostějov: Bureš – Hloch, Hunal (59. Mazouch), Zbožínek, Kazár – Pančochář (63. Machálek), Pavlík, Zelenka, Hirsch – Pospíšil (81. Fládr), Zatloukal. Trenér: František Jura.

ROMAN BASELIDES