Hráči třináctého celku FNL naskočili do zimní přípravy po dvoutýdenním volnu v půlce prosince. Plnili si individuální tréninkový plán, dennodenně běhali se sportestery. V pondělí a v úterý se podrobili zátěžovým testům na pedagogické fakultě Ostravské univerzity. „Nesmím před kluky nahlas říkat, že prověrky dopadly slušně, protože oni by si pak mohli myslet, že už nemusejí nic dělat," žertuje trenér Třince Marek Kalivoda. Z toho, že by fotbalisté přišli na první sraz nepřipravení, neměl sebemenší obavy. „Zdravotní stav všech hráčů byl v naprostém pořádku, nikdo se neomlouval, tréninkový plán si všichni plnili svědomitě. Koneckonců hráči ho splnit museli, harmonogram se vázal k jejich smlouvám a platům," zdůrazňuje Kalivoda.

Podzim dal třineckému trenérovi pořádně zabrat. Vrásky mu přidělávala četná zranění a s nimi související devítizápasová šňůra bez vítězství. V posledních třech duelech se na lavičce vedle Kalivody objevil ředitel klubu Karel Kula. „Snažili jsme se tým oživit výměnou, ale náš problém byl větší. Nebylo to pro mě nic jednoduchého, ale v prosinci jsem si od toho všeho odpočinul, byť jsem onemocněl. Teď už jsem znovu natěšený na další práci a na jarní část soutěž," hlásí kouč a doufá, že zdravotní trable budou jeho svěřence obcházet širokým obloukem.

Ve čtrnácti jarních zápasech FNL má Třinec, který ve čtvrtfinále Poháru FAČR vyzve prvoligový Liberec, rozhodně co napravovat. „Nemáme příliš široký kádr, budeme se více soustředit na tréninkový proces. Čeká nás deset přípravných střetnutí. Je docela možné, že přibude ještě jeden zápas. Na soustředění v Luhačovicích se utkáme s prvoligovým Slováckem a divizním Uherským Brodem na jeho nové umělce," informuje Kalivoda.

Přesnou náplň pětidenního soustředění však prozradit nehodlá. „Nechám si to pro sebe, ať jsou hráči trochu překvapení," směje se trenér a pokračuje: „Připomenu jim, že doba vánoční už skončila a od začátku budou muset makat na sto procent. Na zvládnutí nejbližších týdnů jsou připravení, takže není na co čekat, jedeme od začátku naplno. Soustředění bude pestré, ale náročné."

Od středy do soboty Třinec testuje skupinu fotbalistů, které si pozval na zkoušku. Některé z potencionálních posil mají zdánlivou výhodu, neboť boj o třinecký dres si už v minulosti vyzkoušely. Do Luhačovic odjede pouze 22 hráčů. „Nebude se jednat o konečnou podobu kádru, protože nějaké změny ještě mohou nastat. Necháme si místo pro případné posily z ligy. Leden je vhodný na testování, v únoru už bychom chtěli ladit formu na první jarní zápas," plánuje Kalivoda.

V kabině trenér přivítal dvě nové tváře – obránce Martina Sporysze, navrátilce z hostování v divizních Petrovicích a také záložníka Václava Tomečka z Olomouce, který přišel na přestup. „Doufám, že Venca to znovu pořádně nakopne a dostane se do dřívější formy," přeje si Kalivoda. Koncem roku se rozloučil s hosty z ostravského Baníku a ze Slovácka – se záložníkem Patrikem Kundrátkem, s obránci Janem Zawadou a Lukášem Kubáněm a s útočníkem Janem Lukášem. Nové angažmá si hledá obránce Petr Lisický.

V případě Kubáně pošilhávajícího po zahraničním angažmá však platí, že za určitých okolností by mohl v Třinci pokračovat i na jaře. Totéž se týká i studujícího útočníka Tomasze Gomoly, který bude pendlovat mezi áčkem a juniorkou. Před rokem byl v obdobné pozici i dalším mladý forvard René Dedič, kolem něhož krouží kluby z nejvyšší soutěže. Jaro však s největší pravděpodobností odehraje v Třinci. „Na podzim byl vážně zraněn, měl herní i tréninkový výpadek. Bude pro něho lepší hrávat ve druhé lize než vysedávat pouze na lavičce v nejvyšší soutěži," tvrdí Kalivoda.

(rom)