FK Fotbal Třinec – MFK Tatran Liptovský Mikuláš 1:0 (0:0)

Tréninkový proces týmu trenéra Miroslava Kouřila neustále nabourávají nemoci a zranění. „Hráče zápolící s nachlazením či chřipkou, stejně jako fotbalisty, kteří utrpěli různé šrámy," jsme se rozhodli šetřit. Příprava je dlouhá, nemá cenu riskovat zhoršení zdravotního stavu," vysvětlil třinecký stratég.

Na plac Kouřil neposlal útočníka Christu, který teprve začal s tréninkem a nenasadil ani kapitána Malíře. „Na pravé straně zálohy jsem chtěl vyzkoušet jiné hráče, jmenovitě Joukla a Kopera," vysvětlil trenér.

Forvard Ebus Onuchwuku, který před týdnem proti Lískovci otevřel skóre, sledoval střetnutí u postranní čáry. „Nepřistoupil na námi nabízené podmínky. Buď odejde jinam, nebo se vrátí do Anglie. Nemá cenu nasazovat do utkání hráče, který za nás nebude hrát," řekl ředitel Fotbalu Třinec Karel Kula a dodal: „Ebus je stále našim hráčem, takže není vyloučeno, že se u nás třeba v létě znovu objeví."

Třinečtí nemohou počítat ani se službami útočníka Prokeše, který na podzim vytvořil obávanou dvojici s Gavlákem. „Jeho příchod je nepravděpodobný. Svými výkony si řekl o místo v sestavě, Opava si ho v kádru ponechá," potvrdil Kula.

Alternativou za Prokeše by mohl být Václav Juřena, který začal s fotbalem právě v Třinci. Odtud odešel do Baníku, jeho posledním působištěm byla Karviná, kde se však výrazněji neprosadil. Návrat na rodnou hroudu mu vyšel, pár minut po změně stran si totiž naběhl na přesný centr Eismanna a hlavou vsítil jediný gól střetnutí.
„Snad takové centry budu dostávat pořád. Udělám vše pro to, abych Třinci pomohl na cestě do druhé ligy. Nebylo to špatné, ale je vidět, že nám ještě schází větší sehranost," prohlásil Václav Juřena, první zimní posila Třince.

Duel ve svižném tempu nabídl několik šancí na obou stranách, ale kromě Juřeny nikdo z hráčů síť nerozvlnil. O něco častěji se o to pokoušeli hosté, ale gólmani Bruk i Mato, jejich střelecké pokusy kryli.

Třinecký Sporysz se snaží zastavit hráče Lipt.Mikuláše.

Třinecký Sporysz se snaží zastavit hráče Lipt.Mikuláše. Foto: Petr Rubal

„Opět jsme museli nasadit některé mladší hráče. Řekl bych, že jsme i přesto odehráli slušný zápas, který měl tempo a spád. Kvalitní rival působil solidním dojmem, rozhodně nás prověřil. Na obou stranách se vyskytly chyby, ale bez nich by to ani fotbal nebyl. Hráči mají za sebou náročný týden, bylo vidět, že někteří toho měli opravdu dost," vypozoroval kouč Třince.

V tomto týdnu se hráči Třince zapotí při domácím soustředění, jež vyvrcholí sobotním přípravným zápasem proti regionálnímu konkurentovi z Hlučína.

Branka: 51. Juřena. Rozhodčí: Tacina.

Třinec: Bruk (46. Mato) – Lisický (60. Cienciala), Teofil (46. Šipula), Hupka, Sporysz – Joukl (46. Koper), Kyselý (46. Motyčka), Matoušek, Eismann (60. Zowada) – Gavlák, Juřena. Trenér: Miroslav Kouřil. (rom)

Václav JUŘENANová akvizice Václav Juřena hlavou dává vítězný a jediný gól Třince.

Narozen: 2. února 1991

Post: útočník

Výška: 187 cm

Váha: 72 kg

Kariéra: FK Třinec, FK Frýdek-Místek, Třinec, Baník Ostrava, MFK Karviná, Fotbal Třinec

Václav Juřena: O své místo v základu se musíte porvat všude

TŘINEC – Útočník Václav Juřena se vrátil zpátky na rodnou hroudu.

Svým prvním gólem po svém návratu do Třince se uvedl útočník Václav Juřena. „Snad takové centry budu dostávat pořád. Udělám vše pro to, abych Třinci pomohl na cestě do druhé ligy. Nebylo to špatné, ale je vidět, že nám ještě schází větší sehranost," prohlásila první zimní posila Třince.

Podzim jste strávil v druholigové Karviné. Teď jste se ale vrátil zpět do Třince. Jak ke všemu došlo?

Domů jsem se vrátil asi po pěti nebo šesti letech. Pan Kula mě už kontaktoval v létě, ale to jsem ještě odmítl. Chtěl jsem se porvat o základní sestavu v Karviné. Bohužel to ale nevyšlo, takže když mě opět kontaktoval teď v zimě, domluvili jsme se. Od pana Mašleje jsem měl svolení odejít, tak jsme se dohodli na půlročním hostování.

Vy jste v Třinci v podstatě vyrůstal. I proto jste asi návrat domů přivítal…

Určitě je to super, že jsem zpátky doma. Hlavně z toho důvodu, že nemusím nikde dojíždět. I když do Karviné to až tak daleko nebylo.

Hned ve svém prvním utkání jste dal gól, navíc rozhodující. To potěší…

První gól v novém týmu vždy pomůže, a to komukoliv. Navíc, když to vyjde hned v prvním utkání. Doufám, že to bude pokračovat i nadále. Chci se prosadit nejen gólově, ale i herně. Hlavě se dobře připravit na novou sezonu, tak, abych mohl být velkým konkurentem v útoku karvinského celku.

Na podzim tým táhla útočná dvojice Gavlák – Prokeš. Druhý jmenovaný se ale vrátil zpět do Opavy. Věříte, že jej v jarních odvetách dokážete nahradit?

Já doufám, že ano. Musíme se spolu hlavně sehrát, aby nám to klapalo přinejmenším tak, jako mu to šlo s Hynkem (Prokešem).

O svou pozici se budete ale muset porvat, jelikož konkurence v třineckém útoku je velká…

Vždy se o své místo v sestavě musíte porvat. Nejde, abyste někde přišel, navíc mladý, jako já, a hned jste měl místo v základní sestavě. I proto si přeji, aby mi tenhle půlrok vyšel, a nakonec jsem byl spokojen nejen já, ale i samotný Třinec. (sch)