„Už jsem tady hrál proti silnějšímu Třinci," poznamenal na pozápasové tiskové konferenci trenér Pražanů Zdeněk Svoboda a pokračoval: „Během tří let ve druhé lize jsme tady několik utkání odehráli. Měly svůj náboj i atraktivitu. Dnes to byl specifický, existenční zápas, domácí v něm měli svázané nohy."

Třinečtí fotbalisté propásli poslední možnost uniknout ze spárů sestupové saně. Kdyby se jim povedlo zvítězit, na Vlašim by ztráceli jen dva body a jejich naděje na udržení by ještě žila. Po sobotní blamáži se přesunula do oblasti bláznivých teorií.

Kolikrát domácí fotbalisté vystřelili na bránu Sparty? Zhruba čtyřikrát až pětkrát. Joukl, Malíř a Matoušek prostor mezi tyčemi vůbec netrefili a pokus Hanuse byl pro gólmana Holého pouhým pozdravem. Na jedinou nebezpečnou akci se hráči Třince zmohli patnáct minut před koncem, kdy Malíř odcentroval na hlavu Galváka, ale Holý jeho hlavičku doprostřed brány zneškodnil. „Moc dobře jsem si uvědomoval, s kým máme tu čest. Už před zápasem v Opavě jsem upozorňoval, že o poznání těžším soupeřem pro nás bude Sparta doma, než Opava venku. Dnes se v plné nahotě ukázalo, že tým Třince není po všech stránkách nachystaný na to, aby ve druhé lize hrál důstojnou roli. Doufejme, že to dno, k němuž se bohužel třinecký fotbal dostal, je odrazem k tomu lepšímu. Nevím, co bych k tomu víc dodal. Nemluví se mi lehce, i když tady jsem týden i s cestou," smutnil staronový trenér Třince Miroslav Kouřil.

Záložní celek Sparty, který vyhrál čtvrté z posledních pěti střetnutí, v prvním dějství neustále držel míč a udával tempo hry. Díky spolupráci centrujícího Kadeřábka a k tyči hlavičkujícího Jurdíka se mladí Pražané po dvaceti minutách hry radovali z prvního zásahu. Na ten druhý si museli trpělivě počkat až do samého závěru, kdy znovu útočník Jurdík završil pohlednou kombinační souhru. Víc branek nepadlo, třinecký brankář Lipčák jistými zákroky uchránil svůj celek od ještě vyšší porážky.

„V hlavách jsme měli větší klid než soupeř, a to se nakonec projevilo. V prvním poločase jsme byli aktivní, vstřelili jsme branku. Ve druhém jsme byli malinko pasivnější, přesto jsme se paradoxně dostali do více příležitostí, které jsme však gólově nezvládli," rekapituloval střetnutí trenér Sparty Svoboda a dodal: „ Ačkoliv jsme týmem odsouzeným k sestupu, nacházíme se na určité vlně, kdy se nám hra daří, kluci si plní své pokyny, takže hrajeme pohledný, atraktivní fotbal. Nechci říct, že je to k ničemu, ale mrzí mě, že si to ovoce nevychutnáme. Všechno zlé je však k něčemu dobré."

Přesně před rokem se hráči Třince rvali o konečné čtvrté místo v tabulce. Nakonec na něho nedosáhli a skončili celkově pátí. O rok později se s druhou nejvyšší soutěží (přinejmenším na jednu sezonu) loučí. Z posledních sedmnácti utkání vyhráli jedno jediné (proti Karviné), druhou jarní výhru vyhlížejí už jedenáct kol. Prozatím se zmohli na pouhých sedm jarních bodů – tak mizerné jaro ve druhé lize ještě nikdy nezažili.

„Připadá mi, jako by se tady zastavil čas. Přijde mi to naprosto totožné s dobou, kdy jsem do Třince přišel poprvé. Zcela neposkládané mužstvo se pohybuje někde, kde vůbec nemá být. Vrátil jsem se prakticky do stejné doby. Tenkrát jsme po nešťastném podzimu, kdy tým byl také jednoznačně třetiligový, odvedli v zimní přestávce obrovský kus práce a v jarní tabulce druhé ligy jsme se stali nejlepším celkem. Velice si přeji, abychom to zopakovali i tentokrát," dodal Kouřil. V příští sezoně bude jeho úkolem dovést Třinec zpátky do druhé ligy. Vše bude probíhat pod dohledem Karla Kuly, který se v třineckém klubu ujme velení coby nový generální a současně sportovní ředitel.

Branky: 26. a 83. Jurdík. Rozhodčí: Matějek – Chytil, Pilný, ŽK: Joukl, Ceplák, Matoušek - Sýkora. Diváci: 366

Třinec: Lipčák – Lisický, Rehák, Kuděla, Joukl – Malíř, Hanus, Ceplák (60. Havlík), Byrtus (40. Matoušek) – Durynek (78. Maroši), Nekuda. Trenér: Miroslav Kouřil

Sparta B: Holý – Jánoš (46. Sýkora, 89. Putz), Krch, Polom, Frýdek – Kadeřábek, Jirásek, Rada, Folprecht (80. Tomášek), Hybš – Jurdík. Trenér: Zdeněk Svoboda 

ROMAN BASELIDES