Třebaže se často říká, že derby postrádá favorita, fotbaloví experti o něco více věří ambiciózní Karviné. Celek trenéra Josefa Webera se netají tím, že by se chtěl rvát o čelní příčky druholigové tabulky. Naproti tomu třinečtí fotbalisté tak smělé plány nemají, nicméně i oni by se rádi viděli v první části druholigové tabulky.

Během léta karvinský kádr zasáhlo pomyslné zemětřesení, deset hráčů z mužstva odešlo a jedenáct přišlo. Posilami značky „last minute" se stal útočník Ondřejka ze Slovácka a záložník Skwarczek z Jablonce. Většina karvinských hráčů, včetně trenéra Webera, ochutná atmosféru hutnicko-hornického derby vůbec poprvé.

„Oba soupeři se znají, je to zkrátka derby. Z hráčů jsem vycítil, že je čeká důležitý a vyhecovaný zápas, na který se všichni těšíme. Věřím, že návštěva bude slušná a že nás čeká pěkné utkání," řekl opatrně trenér Karviné Weber. První vystoupení jeho svěřenců v něm vzbudilo jisté rozpaky, Karviná si totiž na domácím trávníku rozdělila s Mostem po bodu.

Také Třinec vstoupil do sezony remízou, ale bod ze zlínské Letné, kde se mu v minulosti vůbec nedařilo, je pro něho povzbuzením. „Byl jsem si moc dobře vědom útočné síly Zlína, proto jsem hráčům naordinoval defenzivní taktiku. Splnili ji do puntíku, eliminovali jsme největší zbraně protivníka, a přestože jsme byli u míče méně často než on, vypracovali jsme si mnohem více šancí a mohli nakonec vyhrát," ohlédl se za střetnutím s ambiciózními Ševci třinecký trenér Marek Kalivoda.

Ve Zlíně dlouhé roky působil, začal tam trénovat druhou ligu a v den zápasu proti svému bývalému celku oslavil své čtyřicátiny. „Martin Zbončák měl narozeniny o týden dříve, proto jsme společně pozvali hráče na předzápasovou večeři. A jak ukazuje výsledek, asi to budeme muset dělat častěji," usmál se Kalivoda.

Starost mu dělá pouze zraněný pravý obránce Jan Zawada, který si své premiérové derby nevychutná. „Bodu ze Zlína si ceníme, nicméně jedna vlaštovka jaro nedělá. Musíme postupně přidávat další, navíc v domácích zápasech bychom se na hřišti měli chovat jinak než v těch venkovních a pokusit se nabídnout divákům atraktivní podívanou," pokračoval Kalivoda.

Hutnicko-hornické derby, v němž se na jaře z vítězství 3:2 radoval Třinec, jeho nový kouč nezažije poprvé. V minulosti totiž Kalivoda rok trénoval Karvinou. „Svým způsobem jsem rád, že oba vypjaté zápasy už budu mít za sebou a pak se budu moct plně soustředit na ty další. Na Karvinou podruhé narazíme až na konci podzimu a na Zlín až v posledním střetnutí sezony," poukázal trenér Třince.

(rom)