Třinec je posledním přemožitelem Olomouce (stalo se tak 6. září loňského roku), jeho mladý útočník Dedič posledním střelcem, který proti exligistovi zaznamenal vítěznou branku. Od té doby se nenašel nikdo, kdo by za postupem směřující soubor protřelého kouče Kalivody uzemnil. Hanáci, kteří na podzim vyhráli v Třinci 3:1, bodovali už pošestnácté v řadě…

To, jakým způsobem se k bodům dopracovali, brzy nebude nikoho zajímat. Nikdo nebude řešit, že to bylo díky upachtěnému vítězství 1:0, navíc ještě z pokutového kopu. „Takové těžké zápasy rozhodují jeden dva góly. Jsou to vybojované, vydřené tři body. Na to se ale historie neptá," mávl rukou Michal Ordoš. Hned po změně stran trestal za nedovolený zákrok Motyčky na pronikajícího Navrátila. Suverénně proměněná penalta byla Ordošovým desátým zásahem sezony. A nemuselo zůstat jen u něho. Po sklepnutí Chorého střílel těsně vedle, ideální Navrátilův centr nasměroval hlavou nad břevno. Zkoušel to také jako nahrávač – vysunul Housku, který svým pokusem pošimral tyč.

Přísný trenér Leoš Kalvoda nebyl z herní produkce svého týmu nijak nadšený. „Vyhrát a zvládnout takové utkání je velice důležité, my jsme to zvládli, toho si cením. Ale jinak předvedená hra byla špatná," řekl po utkání.

Jeho první část se nesla ve znamení bezvýsledného dobývání třinecké brány. Hosté vsadili na pečlivou defenzívu, dopředu se tolik nepouštěli. Unikajícímu Malcharkovi v posledním momentě nedovolil vystřelit stoper Šindelář, střídající Dedič poslal hlavou Motyčkův centr vedle tyče a po samostatné akci, při níž uplatnil svůj důraz, napálil z úhlu vzdálenější tyč. Třinecký záložník Tomeček, který ještě na podzim na Hané působil, tak odjel se svým novým týmem bez bodu.

„Jsem takový rozpolcený. Těší mě, že jsme v Olomouci nedostali sedmičku jako Sokolov, ale na druhou stranu prohrát gólem z penalty po takovém průběhu utkání, to zamrzí. Ve druhé půli jsme už hráli více dopředu, v té první jsme se zaměřili na defenzívu, abychom Olomouc nepustili do tlaku a do šancí," řekl trenér Třince Marek Kalivoda.

V sobotu dopoledne jeho parta vyrukuje proti třetímu Táborsku, které je v tabulce o dva body zpět za rozjetým Zlínem. Třinec doposud nastřádal 22 bodů, které mu stačí na 13. příčku. Patnáctý Most má o sedm bodů méně…

SIGMA OLOMOUC – FOTBAL TŘINEC 1:0 (0:0)

Branka: 49. Ordoš z pen. Rozhodčí: Machálek. ŽK: Cana – Hloch, Motyčka, Tomeček. Diváci: 2325.
Třinec: Paleček – Matoušek, Vomáčka, Hloch, Kubáň – Tomeček (79. Malíř), Hupka, Motyčka, Ceplák – Smetana (61. Dedič), Malcharek (61. Joukl). Trenér: Marek Kalivoda.

ROMAN BASELIDES