Ostravané se po osmi letech neprobojovali do vyřazovacích bojů, když skončili jedenáctí a museli se „plácat" v play-out. Velmi těžce to tehdy snážel zkušený útočník Rostislav Olesz. „Jsme v Ostravě, je to třetí největší město v republice, máme nádhernou halu a náročné diváky. Dostat lidi do hlediště je velice těžké, bohužel někteří hráči se na ledě dostatečně neperou za klub. Musíme být jedno soukolí, což si mnozí neuvědomují," zlobil se po neúspěchu Olesz. Konkrétní jména si však nechal pro sebe.

Olesz bude patřit opět k lídrům mužstva, které si ho pro tento ročník zvolilo za kapitána. Třicetiletý vítkovický odchovanec je před začátkem extraligy nažhavený. O ambicích klubu Deníku řekl: „Cíl je jasný. Chceme do play-off, ale nemůžeme hned říkat, že budeme hrát v první čtyřce," zdůraznil Olesz před dnešním očekávaným domácím zápasem prvního kola s pražskou Spartou.

Nejen počínání Vítkovic, ale i Třince bude zajímavé sledovat. Oceláři jako jeden z velkých favoritů na titul skončili v minulé sezoně už v předkole play-off na hokejkách Zlína a sezonu zakončili desátí, když prohráli deset z posledních čtrnácti zápasů.

V klubu bylo cítit velké napětí. Někteří hráči se nesnesli a byli podráždění. Znát to bylo také při jejich vztahu k novinářům. Stávalo se, že na rozhovor vůbec nedorazili, jindy zase znechuceně a po dlouhých minutách přišli a na otázky odpovídali klidně jen jednou větou. Třinecké fanoušky později pobavilo hodnocení prezidenta Ocelářů Jána Modera. Jeden z klíčových důvodů nezdaru byla podle něj častá zranění hráčů. Na tom by nebylo nic zábavného, tedy pokud by šéf Slezanů nedoplnil, proč jich vlastně bylo tolik.

„Během sezony jsme zjistili dost podstatný důvod, který mohl mít na tuhle skutečnost nemalý vliv. Při projektování arény došlo k několika zásadním chybám. Jednou z nich bylo, že elektrické kabely a rozvodna se nacházely přímo za stěnou naší střídačky a naší kabiny," řekl tehdy Moder.

A pokračoval: „Hlavní rozvodný kabel vedl pod lavicí, na které sedí půlka mančaftu. Hodnoty, které v těchto místech dosahovalo elektromagnetické pole, několikanásobně převyšovaly povolené normy, což může mít negativní dopad na zdravotní stav. V prosinci jsme pozvali specialisty, kteří vše důkladně přeměřili, a poté jsme provedli nezbytné úpravy, abychom vše dali do pořádku," vykládal Ján Moder.

Ten před touto sezonou angažoval se svými spolupracovníky z vedení v čele s generálním ředitelem Pavlem Markem ambiciózního trenéra Vladimíra Kýhose, kterému je jasné, co se od něj očekává.

„Když jdete do Třince, nemůžete počítat s tím, že šéfové klubu budou spokojení jen s účastí v play-off," prohlásil Kýhos, kterého čeká premiéra na střídačce Ocelářu dnes doma proti Pardubicím. Šedesátiletý rodák z Chomutova, který získal jako hráč stříbro z olympiády v Sarajevu 1984 a jako trenér přidal stříbro i bronz s Kometou Brno (2014 a 2015), týmu věří. „Mužstvo přijalo systém, který jsme po něm vyžadovali. Hráči se s ním sžili, hra vypadá dobře. Doufám, že se to bude postupně ještě zdokonalovat a převedeme to do extraligy," uzavřel Vladimír Kýhos.