Domácí favorit si už v úvodní dvacetiminutovce vypracoval dvoubrankové vedení, nutno však uznat, že góly Ciencialy z 8. minuty a následně i Christova ze 14. minuty byly i dílem štěstěny. „To byla velká škoda, jelikož to byly hodně laciné branky, které jsme domácím doslova darovali. Kdyby góly nepadly, možná by se zápas vyvíjel úplně jinak," litoval průběhu derby novojičínský kouč Aleš Flašar.

Úvod druhého dějství překvapivě patřil hostům v modrých dresech. Málkovu tutovku zneškodnil brankář Daneček, Škumátovu ránu naopak zastavila tyč. Až ve 28. minutě se hosté dokázali prosadit. Zmatku ve frýdecké obraně zužitkoval pohotovou ranou Zděnek. „Troufnu si říct, že ve druhé třetině jsme byli lepší. Měli jsme šance, podařilo se nám i snížit, ale rozhodl gól v oslabení," pokyvoval hlavou hostující trenér. Ten měl na mysli situaci z 34. minuty, kdy Kowalczykova dělovka prosvištěla mezi těly až za záda bezmocného brankáře Iláše – 3:1.

Rozhodující okamžik derby přišel na začátku třetí periody. Hostující gólman neudržel střelecký pokus Klimši a Meidl neměl žádný problém zasunout puk do opuštěné novojičínské branky – 4:1. O tři minuty později sice hostující Kratochvíl po bleskurychlé kombinaci dokázal korigovat na dvoubrankový rozdíl, v té chvíli se ale rozjetý domácí celek zaskočit nenechal. Během šestadvaceti vteřin totiž Frýdečtí upravili díky gólům Ciencialy a produktivního Luky (v zápase zaznamenal tři kanadské body, pozn. red.) na konečných 6:2.

„Hosté proti nám hráli přesně to, co potřebovali. Čekali na naše chyby, ale podle mého jsme byli dominantní po celý zápas," zdůraznil po zápase domácí trenér Marek Malík, který dále pokračoval: „Ani bych neřekl, že jsme se nemohli do utkání dostat, spíš mi to připadalo, že jsme to hráli moc komplikovaně. Kdybychom to hráli tak, jako na konci zápasu, mohla by naše hra vypadat úplně jinak. Každopádně ale musíme uznat, že Jičín hrál u nás velice dobře. Byli výborným soupeřem. Konečný výsledek je pro ně asi krutý, výhru jsme si však zasloužili," řekl Malík.

„Ve třetí části udělali naši mladí kluci pár individuálních chyb, což se stává a já se na ně za to nezlobím. Je to ale škoda, protože když si to tak v hlavě rychle sesumíruji, tak za náš předvedený výkon je konečný výsledek až příliš krutý. Nebavím se o kvalitách Frýdku, který je hodně dobrý. Kdybychom ale dokázali vyrovnat, mohl se duel vyvíjet úplně jinak. Když totiž necháte domácí odstoupit o tři branky, tak potom už je hotovo. S padesáti minutami jsme ale moc spokojeni," uzavřel hodnocení novojičínský lodivod.

Také v dalším kole přivítají hokejisté Frýdku-Místku soupeře z Novojičínska. V sobotu 9. ledna se ve frýdecké hale Polárka představí nováček soutěže z Kopřivnice. Zápas má úvodní buly naplánovanou na 17 hodinu.

HC FRÝDEK-MÍSTEK – HK NOVÝ JIČÍN 6:2 (2:0, 1:1, 3:1)

Branky: 8. Cienciala (Jaroš), 14. Christov (Luka, Káňa), 34. Kowalczyk (Luka, Piecha), 46. Meidl (Klimša, Káňa), 51. Cienciala (Piecha, Krutil), 51. Luka (Fišera, Heider) – 28. Zdeněk (Málek, Mikšan), 49. Kratochvíl (Škumát, Gebauer). Rozhodčí: Šutara – Axmann, Novotný. Vyloučení: 7:6, využití: 1:0, diváci: 1600.

Frýdek-Místek: Daneček – Kowalczyk, Jeník, Adámek, Kvapil, Krutil, Matyáš, Heider, Fišera – Luka, Káňa, Christov – O. Kovařčík, Klimša, Meidl – Jaroš, Schwarz, Chmielewski – Samiec, Piecha, Cienciala. Trenér: Jiří Juřík.

Nový Jičín: Iláš – Hruška, Hoďa, P. Flašar, Vašut, Kužílek, Zahradníček (od 51. Haloda) – Novotný, Lehečka, Ižacký – Zdeněk, Mikšan, Málek – Škumát, Kratochvíl, Gebauer – Hlaváč, Zetík, Dalajka. Trenér: Aleš Flašar.