TŘINEC - LIBEREC 5:4 v prodloužení, referát s hlasy

Oceláři po jeho osmé trefě v sezoně urvali vítězství 5:4 a v extraligové tabulce se dotáhli na vedoucí Kometu.

„Dva body jsou pro nás strašně důležité," řekl Martin Růžička, který si kromě vítězné trefy připsal dvě asistence. Nejprve byl u pohledné kombinace s Bonkem, znamenající vedení 1:0, kterou zakončil svým premiérovým gólem v sezoně obránce Hrabal. Za tři minuty zase parádně připravil branku na 2:0 pro Polanského.

„Jsem rád, že týmu pomáhám," prohodil skromně rodák z Berouna. Jeho fazona je fantastická. V sedmi zápasech nastřílel Růžička osm branek a na pět přihrál. Pokud sečteme jeho řádění z mistrovské sezony, v třineckém dresu bodoval už popatnácté za sebou.

Fanoušci Ocelářů po úvodní čtvrthodině věřili, že jejich miláčkové budou bodovat plně. Liberečtí totiž v první třetině nic nepředvedli a brzy museli dotahovat dvougólovou ztrátu. Situaci zvládli skvěle. Výrazně přidali, do konce první třetině stačili snížit a v polovině zápasu zásluhou Netíka dokonce vedli.

„Vést dva nula je příjemné, ale i zrádné. Tým to může svázat. Liberec hrál od toho našeho brzkého vedení výborně," vykládal Růžička. Oceláři ukázali velkou sílu a přispěchali ještě s mnohem děsivějším zvratem.

Nejprve srovnal po rychlém výpadu a důrazném bekhendu výborně hrající kapitán Bonk, za 23 vteřin vrátil domácí do sedla u tyče číhající Květoň.

Severočeši nakonec po zásluze neodjížděli ze Slezska s prázdnou. Dělovku Šmída od modré tečoval v přesilovce mladíček Bulíř a radoval se z druhého gólu v utkání. Jednadvacetiletý liberecký útočník mohl v 52. minutě zkompletovat hattrick, ale jeho rána zazvonila jen o horní tyč.

Když v poslední minutě zmařil Pavelec nadějné šance Bonka a Růžičky, šlo se do prodloužení. V jeho úvodu se dostal do úniku domácí obránce Roth, byl faulován, a sudí nařídil trestné střílení. Jedna z letních třineckých posil zkusila střelu mezi betony, ale Pavelec reagoval včas. Na nájezdy přesto nedošlo. Oceláři totiž 71 vteřin před koncem nastavené pětiminutovky konečně prolomili prokletí přesilovek, když udeřili až v deváté hrané.

A kdo rozhodl? Na to je jednoduchá odpověď: Snajpr Růžička.

„Takový střelec jako je Růža týmu pomůže, je to opravdu kvalitní hráč. Když mu to dáte, většinou se nemýlí. Loni nám chyběl, nedávali jsme góly. Snad nám to bude klapat. Nikdy nevíte, co se stane," vykládal kapitán Radek Bonk.

„Byl to vyrovnaný zápas. Na Liberci je vidět, že se zvedá, v posledních zápasech boduje, má kvalitní kádr a dobrého brankáře, který je držel. Škoda, že jsme v průběhu druhé třetiny ztratili vedení, ale Liberec tam výborně sehrál přesilové hry. Od poloviny utkání jsme nastavili zase čtvrtý útok, který to trochu rozbouřil, vnesl svěží vítr, otočili jsme rychle skóre. Jen jsme to opět neudrželi. V prodloužení jsme pak měli více štěstí, kdy to po výborné akci Bonka skvěle trefil Martin Růžička," přiznal třinecký kouč Josef Turek, který zatím prožívá sladkou extraligovou premiéru v pozici hlavního kouče.

HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec 5:4 v prodl. (2:1, 2:3, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Hrabal (Bonk, M. Růžička), 16. Polanský (M. Růžička, Lojek), 33. Bonk (Varaďa, Klouček), 33. D. Květoň (Adamský, Peterek), 64. M. Růžička (Bonk, Hrabal) – 18. Bulíř (T. Urban, P. Nedvěd), 26. Galamboš (Čakajík), 30. Netík (P. Nedvěd, Cebák), 36. Bulíř (Šmíd, P. Nedvěd). Rozhodčí: R. Polák, Mikula – Dřínovský, M. Čech. Vyloučení: 7:9, navíc T. Urban (Liberec) 10 minut. Využití: 1:2. Diváci: 3889.