Hokejová revoluce v druhé nejvyšší soutěži u nás? Právě s touto myšlenkou si v posledních letech pohrává generální manažer HC RT Torax Poruba Pavel Hinner. A není jediný.

Prvoligové kluby z Moravy to napadlo ještě dříve, ale realizaci projektu by musela posvětit Asociace profesionálních klubů a navrhnout jeho konečnou podobu není jen tak. „Nejméně dva roky na svazu prosazuji, zda by nemělo dojít k rozšíření první ligy a jejímu rozdělení na dvě skupiny – Čechy a Moravu. Podle mě by byla zajímavější, divácky atraktivnější i ekonomicky levnější," myslí si šéf ostravského celku, který se bude letos znovu prát o postup do WSM ligy. „Už je na čase. Navíc ve spojení s Vítkovicemi se nám to i nabízí. Musíme se o to ale porvat. Je tam ambiciózní Vsetín, vrátit se zpět chce také Šumperk," dodává Hinner k plánům Poruby.

Ten následně poukázal na fakt, že se druhá nejvyšší soutěž v republice za poslední léta doplňuje pouze o postupující týmy z Moravy. „Za poslední čtyři roky postupoval vždy celek z východní moravské skupiny, nicméně druhá liga na kvalitě neubrala. Mnohá družstva se stala farmami extraligových či prvoligových klubů. Myslím si, a na tom trvám, že by rozšíření ligy přineslo zatraktivnění a k vidění by byla řada derby, která by naplnila zimní stadiony. Bylo by to lepší než když tady – bez urážky – přijedou Kadaň, Most či Benátky. Bylo by to jen ku prospěchu věci. Je nejvyšší čas to udělat," zdůrazňuje manažer porubského celku.

HAVÍŘOVU I FRÝDKU BY ROZDĚLENÍ NEVADILO
Jaký na to mají názor jediní dva moravskoslezští zástupci v soutěži, tedy Havířov a nováček z Frýdku-Místku?
„Určitě nejsme proti. K takovému návrhu bychom se připojili," souhlasí manažer HC AZ Havířov 2010 Patrik Rimmel. Havířovany k tomu vedou tři důvody. „Předně by nám ubylo cestování, to je bez debat," jmenuje první bod. „Ekonomická stránka je dost důležitá, s tím jde ruku v ruce i atraktivita soutěže. Přibylo by více derby zápasů, to by se pozitivně promítlo do návštěvnosti. I atmosféra na stadionech by se zlepšila, protože by přijíždělo více hostujících fanoušků," připojuje další logický aspekt.

„A v neposlední řadě by mohlo v takové soutěži dostávat šanci více mladých hráčů. Ti dosud sbírají zkušenosti asi v tom smyslu, že odehrají v extralize dvě minuty za zápas. V novém modelu by určitě dostali více příležitostí, vyhráli by se a mohl by z toho těžit národní tým do dvaceti let," míní Rimmel.

Když už jsme u diváků, Havířov se v tabulce návštěvnosti letošní sezony drží tak vysoko i přesto, že z celkového počtu 26 domácích zápasů jich pouze šest(!) odehrál v sobotu, což se na návštěvnosti pochopitelně projevuje. I on ale v této statistice oproti minulým sezonám výrazně slevil. „Nejde jen o nás, ta návštěvnost klesá obecně. Podívejte se na Jihlavu nebo Ústí. I Prostějov šel trochu dolů. Ona je ta termínovka docela nahuštěná, a když hrajete pět domácích zápasů za měsíc, tak už si divák musí vybírat. Přece jen to stojí peníze, čas a zápasů je hodně. V novém modelu by se muselo myslet i na tohle," upozorňuje Rimmel.

Negativem by mohlo být i snížení úrovně soutěže. „To je otázka. Určitě by v moravské skupině muselo být více týmů, protože v šesti týmech to hrát nejde. To by se však na kvalitě soutěže mohlo podepsat," připouští Rimmel.

V podobném duchu hovoří i trenér frýdecko-místeckých hokejistů Jiří Juřík. „Pokud by nastala možnost rozšířit první ligu, určitě bychom ji podpořili. Bylo by ale dobré, kdyby v ní působilo minimálně těch osm moravských celků, přeci jen úroveň druhé ligy v té moravské části je trochu jiná," zdůrazňuje Juřík. „Každý by uvítal, že by se nemuselo zdlouhavě cestovat, navíc by přibyla derby. A ta do ochozů diváky přilákají," myslí si kouč rysů.

Ten také nastínil myšlenku, jak by eventuálně mohla prvoligová soutěž vypadat. „V první řadě bychom o konfrontaci s českými mužstvy určitě přijít nechtěli. Zápasy s ambiciózními celky typu Českých Budějovic, Kladna či Jihlavy, jsou pro všechny mladé hráče hodně důležité. Takovým návrhem může být, že by se jak v české, tak i moravské skupině hrálo čtyřkolově a pak ještě dvoukolově mezi sebou," říká Jiří Juřík, kterému by se líbila myšlenka s účastí šestnácti mužstev. „Dvacet týmů by bylo moc, stačilo by úplně těch šestnáct," dodal frýdecko-místecký lodivod.

Divácká návštěvnost ve WSM lizeZdroj: Deník