Pořadatelé i letošní ročník pojali kosmopolitně a posluchačům zprostředkují vystoupení představitelů nejen domácí jazzové scény. Konkrétní představu o excelentním citu pro spojování rozdílných hudebních žánrů přináší projekt Štěpán Markovič & Gipsy Groove. Sám Štěpán Markovič patří k nejvýraznějším osobnostem tuzemské jazzové scény. Nelze nezmínit jeho spolupráci s Rayem Charlesem či Lizou Minnelli. Markovič Gipsy Groove má v seznamu koncertních projektů Štěpána Markoviče zvláštní místo. Jejich společné muzicírování bylo původně „krokem do neznáma". I přesto se okamžitě projekt ve sledovanosti hudebních odborníků ocitl na viditelných příčkách. Kapelu tvoří zakládající členové oblíbené romské funky soul kapely Gulo Čar, která svou muzikálností uchvátila posluchače například i v roli předkapely legendárního Jamese Browna. Hvězdou pátečního večera se stane fenomenální zpěvačka s polsko-kubánskou krví Yvonne Sanchez. Yvonne Sanchez svým výrazově bohatým hlasem okouzlila obecenstvo po celém světě. S hudbou začínala v rodném Polsku. Vše ale skutečně odstartoval až rok 1994, kdy se přestěhovala do Prahy. V následujícím roce 1995 uskutečnila svůj první koncert ve slavném pražském jazzovém klubu Reduta a stále více vynikala na pražské hudební scéně, až se dostala na její vrchol, kterého dosáhla oceněním Vokalistka roku prestižní Českou jazzovou společností. „Cesta muzikanta se nikdy nedá plánovat a Yvonne není výjimkou. Účinkovala v Německu, Anglii, Izraeli, Portugalsku, Brazílii, Francii, Polsku, na Kubě a ve Spojených státech amerických. Tyto různé kultury působily na její vývoj jako katalyzátor. A poté, co vybočila mimo konvenční pojetí jazzu, přijala za svou hudbu svého latinského původu, tedy bossa novu a sambu," navnadili pořadatelé. Autorské album Yvonne Sanchez My Garden, které publiku ve Frýdku-Místku představí, bylo natočeno v Čechách a Polsku a instrumentálně se na něm podílí špička jazzové domácí scény - a zároveň řada skvělých zahraničních hudebníků.

Druhý den Jazzu ve městě, který se bude konat v klubech, odstartuje Gabriela Kolčavová, jíž doprovázejí ti nejlepší a nejžádanější brněnští jazzoví muzikanti. Její sytý témbr dokonale splývá s kapelovým zvukem. Zpěvačka využívá s elegancí svoji skvělou angličtinu a interpretuje perly amerického jazzového zpěvníku s plným vědomím hodnoty textů. Quattro Formaggi jsou progresivní pražské FUSION, seskupení proplouvající hranicemi mezi funkem, rockem, gospelem a latinsko-americkými rytmy. Jsou výherci prestižních mezinárodních soutěží a pod vedením basisty Michaela Krásného se kapela nechává inspirovat rytmickými i melodickými prvky world music a snaží se o nové pojetí moderního jazzu. Instrumentální vyzrálost interpretů a jejich nekompromisně proplétané entusiastické improvizace mažou konvenční představu o jazzové hudbě jako takové.

Výjimečná jazzová zpěvačka Veronika Harcsa bývá označována jako maďarská jazzová princezna. Má ve svém věku rozběhnutou velmi slibnou kariéru nejen doma, ale i v zahraničí. Veronika hraje nádherné, komorní (a zároveň nejen jazzově, ale i rockově plnokrevné) koncerty. Na podiu Hospůdky u Arnošta vystoupí se skupinou Bin-Jip pohybující se na pomezí experimentální elektronické hudby. Festival zakončí v Klubbaru Pavlač frýdecko-místecký originální projekt Behind the Door, repertoárově postavený na autorských kompozicích převážně z dílny flétnisty Ladislava Muroně. Jejich tvorba čerpá snad ze všech zákoutí hudby - nejčastěji jsou v ní slyšet inspirace latinjazzu a funky, v jejich tvorbě ale naleznete také ohlasy fusion, moderního jazzu nebo vás může překvapit melodie velmi blízká vážné hudbě. „Věříme, že se nám i v letošním roce podaří veřejnosti přiblížit jeden z pozoruhodných žánrů, jakým jazz bezesporu je, a představit širokému publiku potenciál a náboj, který v sobě jazzová hudba skrývá," dodali pořadatelé. Vstupenky na festival budou v prodeji na všech pobočkách Beskydského informační centra a on-line na www.kulturafm.cz. Vstupné na oba dny stojí 180 korun, páteční program na frýdeckém zámku přijde na 150 korun, vstupenka na sobotní koncerty na 80 korun. Afterparty na Pavlači je zdarma.

PROGRAM:

Pátek 26. 7.
Muzeum Beskyd - Frýdecký zámek
20.00 Štěpán Markovič a Gipsy Groove
22.00 Yvonne Sanchez
So 27. 7.
Stolárna
19.00 Gábina Kolčavová trio
U Arnošta
20.00 Quattro Formaggi
21.30 Veronika Harcsa a Bin-Jip
Pavlač
22.30 Behind the Door (afterparty)