Deník v této souvislosti oslovil knihovníky s otázkou, jaký zájem o čtení knih mezi dětmi evidují a čím se je snaží přilákat.

Boj s vševědoucím internetem

„Jestli děti čtou? No jasně že čtou, vždyť se to učí už od první třídy. Ale lásce ke knihám a ke čtení se jen tam nenaučí. Tu musí získat už doma, v rodině. V knihovně to pak mám jednodušší a takové pilné čtenáře potkávám mezi regály od školky až po dospělost. A protože my, knihovnice, jsme mazané a chytré kouzelnice, lovíme nové čtenáře do pavučinek upředených ze zajímavých besed, lekcí, soutěží," reagovala Jana Chlebková z vendryňské knihovny. V úterý pasovala na čtenáře 35 prvňáčků, za dva týdny to čeká dalších devět dětí z polské školy.

„Dětičky zvu do knihovny na kus řeči už ve školce," řekla s tím, že pohádkovým „Pasováním na rytíře knihy" to zdaleka nekončí. „Přespáváme spolu při Noci s Andersenem, hledám pro ně doporučenou četbu a naučnou literaturu, lovím je na dívčí romány, fantasy příběhy, komiksy nebo detektivky. Vyhlašuji Krále čtenářů a s dětmi chodíme číst seniorům. Jasně že musím poslední roky bojovat s vševědoucím internetem, chytrými tablety a mobily, ale papírová knížka je pro děti pořád zajímavý společník. Dětských knih vychází nepřeberné množství a jde jen o to, vybrat knížku kvalitní a vhodnou pro daný věk," konstatovala Jana Chlebková.

Práce s dětským čtenářem je ta část pracovní náplně, která ji baví nejvíc.

„Odměnou mi pak jsou nově vypisované přihlášky po každé z besed nebo slavnostním pasování. Je to prostě jako bumerang to dobré, co jim dáte, se vám vrátí," říká knihovnice z Vendryně.

Třinec: dětských čtenářů přibývá

Třinecká knihovna minulý týden pasovala během čtyřdenního maratonu 349 dětí. „Letos proběhl desátý ročník, kterého se zúčastnilo třináct základních škol z Třinecka a okolí," shrnula manažerka Regina Szpyrcová. Za deset let prošlo pasováním prvňáčků na čtenáře 3043 dětí.

Právě v Třinci se pochlubili tím, že po modernizaci knihovny v Lidické ulici, která skončila loni na podzim, se počet dětských čtenářů výrazně zvýšil.

„Zatímco během posledních pěti let jsme evidovali v průměru 1659 dětských čtenářů, během čtyř měsíců od otevření nové knihovny jsme v knihovně pro děti dosáhli počtu 1958, tedy o 300 čtenářů více, než bylo obvyklé během uplynulých pěti let," shrnula ředitelka Martina Wolna.

Do třinecké knihovny nyní v průměru zamíří téměř sto dětí denně. „Jedna akce ale z dítěte čtenáře neudělá," zdůraznila Martina Wolna v rozhovoru pro Deník.

Martina Wolna připomněla, že mezi pravidelné aktivity pro výchovu ke čtenářství patří v Třinci například „Pasování prvňáčků na čtenáře", MRKni Máme rádi knížky (klub pro rodiny od 2 do 6 let), Čteme si spolu, Knihomolík čtenářský klub od 6 do 12 let, Čteme s nečtenáři, což je zábavné čtení s rodiči a předškoláky v knihovně, ale i populární Večerníčky naživo.

Ředitel frýdecko-místecké knihovny Tomáš Benedikt Zbranek nabízí trochu jiný pohled. „V souvislosti s rozšířením jiných médií a aktivit je určitě patrný pokles zájmu o knihy a čtení vůbec. Tento trend se samozřejmě týká celé ČR," uvedl. „Když budeme mluvit v číslech, tak Knihovna Frýdek-Místek měla v loňském roce 2216 registrovaných dětských čtenářů, což je 28,7 procenta z celkového počtu dětí do 15 let ve městě. Ti si vypůjčili 70 tisíc dokumentů," dodal Zbranek. „Na podporu dětského čtenářství připravujeme celou řadu akcí, ať už jsou to besedy o knihách, čtení ukázek, dramatická čtení, besedy se spisovateli, literární a výtvarné soutěže. Zdaleka už neplatí, že děti vnímají knihovnu jen jako půjčovnu knih. Stále častěji chodí do knihovny také za zábavou," konstatoval Tomáš Benedikt Zbranek.

Ředitelka Knihovny Třinec Martina Wolna Deníku řekla:

S dětmi pracujeme podle věku systematicky

Knihovně Třinec se daří. Čtenářů, včetně těch nejmenších, je po modernizaci hlavní budovy v Lidické ulici ještě víc než v minulosti. Ředitelka Martina Wolna ale zdůrazňuje, že i práce s dětmi už vyžaduje specializované metody.

Jaký je zájem o čtenářství mezi třineckými dětmi?

Během roku a půl, kdy jsme byli nuceni kvůli rekonstrukci působit v provizorních prostorách, návštěva dětských čtenářů očekávaně klesla. Po otevření nově rekonstruované hlavní budovy Knihovny Třinec (24. října 2014 pozn. red.) ale návštěvnost výrazně vzrostla. Přibylo také registrovaných čtenářů.

Zatímco během posledních pěti let jsme evidovali v průměru 1659 dětských čtenářů, během čtyř měsíců od otevření nové knihovny jsme v knihovně pro děti dosáhli počtu 1958, tedy o 300 čtenářů více, než bylo obvyklé během uplynulých pěti let. Pro srovnání průměrné denní návštěvnosti uvádím údaje za rok 2010 66 dětí na den a letos 95 dětí na den.

Jak tedy čtenářství u dětí podporujete?

K popularizaci knížek a jejich čtení nám už více než jedno desetiletí pomáhají rozmanité aktivity. Nejedná se o jednorázové akce, protože jedna akce z dítěte čtenáře neudělá. Dlouhodobě a systematicky pracujeme s dětmi podle věku a k tomu volíme nejlepší metodu nenásilné výchovy ke čtenářství.

Jinak se pracuje s předškoláky, kteří ještě nečtou, jinak s žáky prvního stupně a zcela odlišně s teenagery. Snažíme se dětem zpřístupnit čtenářství specializovanými metodami, které do praxe uvádějí odborně vyškolení knihovníci lektoři.