Věhlas folklorních slavností Gorolski Święto dnes sahá daleko za hranice Jablunkova a našeho regionu. Svou specifickou atmosférou a programem se festival stal známým nejenom v celé České republice, Polsku, Slovensku, ale i v celé řadě zemi Evropy. Na počátku této tradice stály první poválečné polské slavnosti v letech 1947 až 1948, jejichž současný název vytvořil známý učitel, zasloužilý kulturní a veřejný pracovník Karol Piegza.

Město Jablunkov ležící v oblasti česko-polsko-slovenského trojmezí bylo odjakživa historickým centrem specifické kultury Gorolů. Gorolé si po staletí zachovali jak své jedinečné zvyky a tradice, například tance, písně, tak i řemeslo. V rámci těchto folklorních setkání Gorolski Święto se na scéně přírodního amfiteátru v jablunkovském městském lese prezentují folklorní soubory z našeho regionu, z Čech, Moravy, Slovenska, Polska a ze zahraničí. Popularita Gorolskigo Święta do Jablunkova každoročně přiláká tisíce diváků, pomáhá zachovat tradice polské národnostní menšiny žijící na Těšínsku, a takto přispět k upevnění dobrých vztahů s ostatními národnostmi.

Hlavním organizátorem těchto mezinárodních folklorních setkání je Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v České republice. Organizace celého festivalu je podle www.gorolskiswieto.cz založena na principu bezplatné dobrovolné práce. Gorolské národopisné slavnosti probíhají vždy první srpnový víkend v přírodním amfiteátru v Městském lese v Jablunkově. Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto trvá již tradičně tři dny. Letošní ročník se uskuteční od 2. do 4. srpna.

Chtěli byste se také pochlubit svým folklorním souborem či seskupením? Nebo byste rádi zveřejnili tipy na to, kde se v našem kraji konají různé folklorní akce či přehlídky? Posílejte nám své folklorní příspěvky či tipy na adresu tomas.machalek@denik.cz a my je rádi zveřejníme.