Na stěnách restaurace a salonku tentokrát uvidíte fotografie Jiřího Tomaly z jeho putování po starobylém království Mustang, ležícím na území dnešního Nepálu u tibetských hranic. Výstava bude zahájena dnes 6. listopadu, a potrvá do konce roku. Na přání autora se nebude konat vernisáž.

Obyvatelé Mustangu jsou etničtí Tibeťané a vyznávají buddhismus. První zmínky o zdejším království pocházejí ze 14. století. Mustang si zachoval nezávislost díky své nepřístupnosti i strategické poloze, která mu umožňovala kontrolovat karavanní obchod se solí. Při tibetsko-nepálské válce v roce 1790 se zdejší král rozhodl přidat se na stranu Nepálu od té doby je Mustang uváděn jako součást této země, i když si udržel faktickou nezávislost až do druhé poloviny 20. století.

První cizinci směli království navštívit až v roce 1951. V šedesátých letech obsadil Mustang bojový kmen Khamů, který uprchl z Tibetu a proměnil oblast v základnu ozbrojeného odporu proti čínské okupaci. Situace se uklidnila až v sedmdesátých letech. Poté začala nepálská vláda provozovat kontrolovanou turistiku. Do Mustangu byl vpuštěn omezený počet cizinců, pokud složili poplatek sedm set dolarů na týden a měli s sebou doprovod, který dohlížel, aby návštěvníci nijak nenarušovali místní tradiční způsob života.

Výstavu můžete navštívit od úterý do neděle v době od 11 do 21 hodin.