Bohatá historieVěhlas folklorních slavností Gorolski Święto dnes sahá daleko za hranice regionu. Na počátku této tradice stály první poválečné polské slavnosti v letech 1947-1948, jejichž současná název vytvořil známý učitel, zasloužilý kulturní a veřejný pracovník Karol Piegza. Jablunkov byl odjakživa historickým centrem Gorolů, kteří si po staletí zachovali své jedinečné zvyky a tradice tance, písně i řemeslo. Dlouho se zde udržel také lidový kroj. Záměrem slavností je zachování svébytných historických a novodobých tradic a kultury tohoto regionu a prohloubení přeshraniční spolupráce lidí zabývajících se lidovou kulturou a folklorem.

Nebude chybět tanec, zpěv a zábava ve stylu folkloru. Na scéně přírodního amfiteátru v jablunkovském Městském lese se budou prezentovat folklorní soubory z tuzemska i ze zahraničí.

Páteční zahajovací program „Nie jyny z naszi dzichty" je věnován originální a původní hudbě Beskyd, uskuteční se přehlídka lidových zpěváků, tradičních lidových kapel a hudebníků hrajících na archaické a unikátní hudební nástroje. Do pozdních nočních hodin pak již tradičně pokračuje gorolské muzicírování u ohně vatry.

Sobotní program je zaměřen na soubory z našeho regionu, zejména dětské a mládežnické se svými obrázky ze života beskydských Gorolů. Večerní program uzavírá lidová veselice. Neděle začíná dopolední přehlídkou všech vystupujících souborů a kapel na náměstí. Od roku 2007 tento den rovněž iniciuje i ekumenická mše v jablunkovském farním kostele. V pravé poledne vyjde z jablunkovského náměstí směrem k Městskému lesu průvod krojovaných skupin a alegorických vozů. Odpoledne již patří scéna jablunkovského Městského lesa domácím i zahraničním folklorním souborům a kapelám. Součástí festivalu je i bohatý doprovodný program, po celý víkend zde budou k vidění také ukázky tradičních lidových řemesel, rukodělných výrob a lidového řemesla. V tradičních dřevěnicích mohou návštěvníci ochutnat také speciality gorolské kuchyně.