„CD vznikalo prakticky od roku 2012. Písničky jsou ze života – veselé i smutné. Jsou tam ale dvě starší, které jsme zařadili do bonusů: taky proto, že nejsou ve slezském nářečí. Autorsky jsou však naše," řekl redakci lídr skupiny Tomáš Tomanek s tím, že se jedná o píseň „V huti", která je ve slovenštině a vznikla už v roce 1986. Druhý bonusový song je „The Ironworks Train".

„Je to vlastně překlad písně Werkowy cug do angličtiny," vysvětlil Tomanek. Na otázku, jak novinku Blafu hodnotí, poznamenal: „S výsledkem jsme spokojení všichni z kapely, ale samozřejmě jsme zvědaví na ohlasy a recenze." Fanoušky určitě zaujme už booklet desky Obrozki. Na první pohled je patrné, že kapela určitým způsobem vzdává hold rodnému městu, přičemž inspirací byl zejména známý jablunkovský rodák Antoni Szpyrc. Kapela do bookletu zařadila i jeho dobové fotografie. Amatérský historik, folklorista a malíř zemřel na konci roku 2014.

Obal nového CD skupiny Blaf. Zdroj: Archiv kapely

„Písně se určitě dají chápat jako pocta starému Jablunkovu a Antonimu Szpyrcowi. Jeho dva texty jsem opatřil hudbou. Písničku „Gdo roz wyrosnył w Jabłónkowie" si ještě s námi užíval na letních festivalech," konstatoval Tomáš Tomanek. „U dalšího jeho textu – Talarek a Pchálek – jsem muziku udělal až po jeho odchodu do "Starego Jabłónkowa". Obrozki pak byly vyloženě nainspirované jeho obrázky na skle malovanými a mými zážitky z dětství z ulice Polski, neexistující již přes 30 let. Hudbu k ní složil náš kytarista Honza Pazdera," doplnil lídr kapely Blaf. Na novém CD je i písnička Bidon. „Je to mystifikace o založení bigbítové kapely, která funguje v Jablunkově skoro půl století," řekl Tomáš Tomanek.

Naznačil, že na desce jsou písně, ke kterým má osobně velmi blízko. „Mám tam dvě takové moc srdeční záležitosti. Wierzim a Dziynkujym se týkají mých rodičů. Jsou sice moc osobní, ale myslím, že v nich každý najde své pocit v nelehkých chvílích života. Jsou tam ale i veselé věci, kterými se snažím tu bolest vyvážit. Písně píše bohužel i bohudík život," uvedl Tomáš Tomanek.

Sobotní křest CD Obrozki se uskuteční na akci Jabkový den, a to v Parku A. Szpyrce za jablunkovskou radnicí. „To naše křtění by mělo propuknout v 19.30 hodin. Křtitelé budou kapitán plachetnice Victoria Jindřich Kuchejda, katolický kněz Franciszek Kufa a současný starosta Jablunkova Jiří Hamrozi," řekl Deníku lídr kapely Blaf.