Ani teploty pohybující se těsně nad nulou a déšť neodradily asi šest set lidí, kteří si společně s ostatními přišli ve středu zazpívat na místecké náměstí Svobody. Děti i dospělí se zpěvníky v rukou netrpělivě očekávali, až skončí zvuková zkouška a z reproduktorů se začnou linout vánoční melodie. „Je toho plný internet, plné noviny. Chtěli jsme se tady podívat a zjistit, jaká bude atmosféra," řekla padesátiletá Jana Juřicová, jedna ze zpívajících. Prozradila, že nejraději má koledu Nesem vám noviny.

Tóny udával písničkář Pavel Býma společně se členy Vokálně instrumentálního tělesa Gymnázia Petra Bezruče. Kromě šesti koled, které od 18 hodin zaznívaly v celém Česku, se účinkující pochlubili i vlastním repertoárem. Ozvláštnění se dočkaly ale také tradiční koledy – například část jedné z nich gymnazistky zarapovaly.

Zpívalo se i v centru Třince, kde se tradičně představil Štývarův dětský sbor Domu dětí a mládeže Třinec. Jak letos probíhal nácvik koled? „Šlo to těžce, ale připravovali jsme se na to," řekl 11letý Ondřej Kostka s tím, že jeho oblíbenou koledou je Půjdem spolu do Betléma. Na akci zpíval už loni, vánoční atmosféru si užívá. „Koledy rád zpívám i doma," dodal Kostka. Stejnou koledu má v oblibě rovněž 12letá Markéta Walaská. „Myslím si, že to k Vánocům patří," řekla před začátkem akce. „Koled na zkoušení byla tak akorát. Těším se," smála se další členka známého pěveckého sboru Viktorie Walachová. „Já si koledy pouštím většinou na internetu," poznamenala její sestra Klaudie.

Blanka Liberdová se hodně těšila na vystoupení vnučky. A byla zvědavá na to, zda zazní píseň Vánoce, Vánoce přicházejí. „Doufejme, že to zazpívají," uvedla. „Počasí se dá. Je zima, ale mohl být i sníh a ne takové mlhavo," doplnila Blanka Liberdová.

„Já koledy nezpívám. Spíš si je pouštím. Mám ráda všechny," řekla čtyřicátnice Jiřina, která si pochvalovala fakt, že na náměstí jsou díky Adventním podvečerům stánky s občerstvením. „To je určitě fajn," uvedla Třinečanka.

„Jsou Vánoce – a k nim to prostě patří. Nejoblíbenější koledy? Štědrej večer nastal, Rolničky, Půjdem spolu do Betléma," shrnula Monika Tonowská z Třince. Naznačila, že by si přála, aby o svátcích ve městě napadl sníh. „Bylo by to hezké pro děti, kdyby nasněžilo," poznamenala.

Koledy ve středu zněly také ve Frýdlantu nad Ostravicí, Dobraticích a ve Lhotce. Dohromady se akce v celém regionu účastnilo 1500 lidí.

Koledy se po roce zpívaly také v Dobraticích

Dobratice se ke zpívání koled s Deníkem připojily počtvrté. Před základní školou se ve středu vpodvečer za jemného deště sešlo o něco méně lidí než vloni, ale i tak to necelým třem stovkám přítomných nevadilo.

Vybraných pět koled bylo pro malé i velké zpěváky málo, a tak se zpívaly další písně. To vše měla na svědomí sbormistryně chrámového sboru Filia z místní katolické farnosti Karla Zouharová, které jsme se zeptali, čí to byl nápad. „ Tato myšlenka přidat více písní vznikla u mne už vloni a tak jsme nacvičili jiných pět písní a společně s dětmi je tady všem zazpívali," dodala spokojená Zouharová. Se stejným nadšením po vystoupení mluvila i ředitelka zdejší školy Karla Peterková. „Děti poctivě nacvičovaly koledy už od října, intenzivněji v listopadu, a dnes se konečně dočkaly. Budeme ještě společně vystupovat a zpívat o Vánocích v kostele. Už nyní mohu potvrdit, že se opět přihlásíme i do příštího ročníku Česko zpívá koledy," poznamenala ředitelka.

Ani jemný déšť se sněhovými vločkami nemohl ničím zkazit předvánoční atmosféru v obci pod Prašivou. Každý, komu jsme položili otázku, jak se jim letošní vystoupení nejen dětí líbilo, měl jedině kladné odpovědi: výborné, hezké a vynikající, jako každý rok. Ještě nějaký čas po odzpívání se debatovalo před školou u teplého punče, děti svým rodičům i prarodičům sdělovaly svoje prožitky. 

Karel Moškoř

Jak vypadalo zpívání koled na dalších místech Moravskoslezského kraje najdete zde: ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY: V našem kraji se přidalo více než 13 tisíc lidí