Velkou radost pořadatelů festivalu z toho, že se čerstvý vítěz představí na prvním veřejném vystoupení po bruselském triumfu právě v rodném kraji, zkalila zpráva, že v podmínkách bruselské soutěže je účast vítěze na slavnostním koncertě, který se přesně shoduje s termínem koncertu Lukáše Vondráčka na Janáčkově máji v Ostravě.

Ani snaha pořadatelů domluvit náhradní termín v rámci letošního festivalového ročníku nebyla úspěšná. Lukáš Vondráček tak vystoupí v Ostravě na Janáčkově máji až o rok později…

Adekvátní náhrada

Vedení festivalu nabízí pro příznivce klavírní hry adekvátní náhradu v podobě klavírního recitál Juliany Avdějevy, vítězky Mezinárodní soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě v roce 2010.

Toto vítězství otevřelo mladé ruské klavíristce cestu na koncertní pódia v Severní a Jižní Americe, Asii a Číně, stejně jako k vynikajícím orchestrům i na světové festivaly klasické hudby. Její koncert slibuje i podle ohlasů světových kritik a ohlasů vynikající hudební zážitek.

Těm, kteří však chtěli výlučně slyšet Lukáše Vondráčka, Janáčkův máj samozřejmě nabízí vrácení vstupného. To je možné učinit ve čtvrtek ve vestibulu Domu kultury města Ostravy od 17 do 19 hodin.