Hotel Freud v Ostravici ji bude hostit od soboty 27. června. „V letošním roce vystavuje na čtyřicet vystavovatelů z celé oblasti Pobeskydí. Vystavovaných oborů jsou asi dvě desítky, dominuje malba a dřevořezba," sdělil Jaromír Červenka z pořádající Výtvarné skupiny Petra Bezruče v Ostravici. Dodal, že ostatními obory jsou grafika, samorosty, keramika, práce z kovu, práce ze dřeva, fotografie, paličkování, výšivky, háčkování, vitráže, šperky, pedig, suchá vazba a jiné. Slavnostní zahájení se uskuteční v sobotu v 10 hodin v sále hotelu Freud, v dalších dnech si lidé budou moci díla prohlédnout vždy od 9 do 12 hodin a také mezi 13. a 17. hodinou.

Akce má velkou tradici, vždyť první výstava lidového umění se konala v roce 1970, a to při příležitosti oslav 100 let od narození básníka Petra Bezruče. „V roce 1997 lidoví umělci požádali o registraci sdružení Výtvarná skupina Petra Bezruče v Ostravici a začala se psát další část historie," dodal Jaromír Červenka s tím, že i v letošním roce rozšířili sdružení další noví výtvarníci. V současné době má skupina 64 aktivních členů.

Jaromír Červenka ovšem připomněl, že stálí příznivci lidového umění už budou v hotelu Freud marně hledat lidovou poezii a koláže Františky Pituchové, se kterou se veřejnost rozloučila v roce 2012. „Připomeňme její přínos pro zachování lašského jazyka, ve kterém psala své originální básně a kterými popisovala prostý život ale taky nekompromisně a zároveň vtipně ukazovala na nešvary naší doby a jejichž rozměr daleko přesahuje hranice našeho kraje," shrnul Červenka.

„Návštěvníci budou rovněž marně hledat exponáty velmi aktivního člena skupiny a člena výboru Ladislava Ničmana, jenž nevynechal jedinou příležitost pro propagaci všeho lašského a sám sebe označoval s pýchou za Lacha," dodal. „Připomeňme také malíře Josefa Mazocha z Frýdku-Místku, jenž nám už neukáže své další malby a jehož dílo bude chybět v kolekci děl výstavy. Malíře, jenž byl velmi činorodým člověkem a mimo jiné i muzikantem. Inspiraci pro své umění hledal v Beskydech. Pro jeho symbolikou plné krajinomalby podněcující fantazii není dnes ve skupině alternativní směr," lituje Jaromír Červenka.

Návštěvníci se podle něj mohou těšit na příjemně strávené chvíle při prohlídce vystavovaných prací v nově rekonstruovaných prostorách hotelu Freud. „A vystavovatelé si přejí těšit se v knize návštěv z hřejivých hodnocení," usmál se člen Výtvarné skupiny Petra Bezruče v Ostravici.