„Výlučnost, unikátnost a jedinečnost, to je teď největší devíza celé akce, a tím se odlišuje od všech ostatních. Je to poznávací znamení," říká v rozhovoru ředitel a duchovní otec festivalu Petr Korč.

Charitativní sbírky:
Charita Frýdek-Místek
veřejná sbírka ve středu 22. a ve čtvrtek 23. června 2016, Polárka, stadion TJ Slezan, Frýdek.
Více na www.charitafm.cz.
ADRA
veřejná sbírka v pátek 24. června 2016, stadion TJ Slezan, Frýdek.
Více na www.dcfm.cz.
Podané ruce
veřejná sbírka v sobotu 25. června 2016, stadion TJ Slezan, Frýdek.
Více na www.podaneruce.eu.

K nejočekávanějším bodům programu letošního Sweetsen festu patří, stejně jako loni, slavnostní zahájení. Na co se návštěvníci
v hale Polárka můžou těšit?

Po loňském velkém úspěchu koncertu Symfonického orchestru Frýdek-Místek, který měl pozvané hosty, jsme program zachovali. K Davidu Stypkovi & Bandjeez a Renému Součkovi, který ve velkém finále poprvé zahraje s orchestrem skladbu Fajne-Mjesto jako oficiální hymnu města, přibude kapela Mirai. Jednou z věcí, které si skupina připravila, bude poslední singl Divadlo, který je úspěšný v rádiích i díky klipu v televizi. Protože se hala setkala s velkým úspěchem, přidali jsme mimo středeční program slavnostního zahájení ještě čtvrtek. Na velké scéně bude vystoupení beskydského folkloru, nepůjde ale o klasické folklorní představení. Budou tam projekce, které připravuje Lukáš Horký, ten dělá celý vizuál festivalu. Mělo by to být velmi zajímavé nové spojení. Tak jako jsme spojili symfonický orchestr a současné kapely, tak ve čtvrtek spojíme zase dvě nové věci, a to současné moderní projekce a folklor. Každý rok se na festivalu snažíme přijít 
s nějakou novinkou.


Loni diváci v Polárce zcela zaplnili velkou tribunu, otevře se hala letos celá?

Letos bude znovu otevřena velká tribuna a boční ochozy, kam se vejde pár set diváků navíc. Kdybychom otevřeli halu celou, tak jsou náklady opravdu násobně vyšší. Můžu říct, že připravujeme s městem na příští rok adekvátní program s tím, že se hala otevře celá, tak jako tam nedávno hrála kapela Kryštof. Objedná se adekvátní technické zařízení, světla a tak dále. Letos se zatím stejně jako loni otevře jen jedno křídlo a je to stejně jako loni – kdo dřív přijde, ten se dostane. 
I proto přidáváme druhý den, aby se každý aspoň jeden den do haly dostal.

Co říkáte na to, že vedení města podpořilo, aby se píseň Fajne-
Mjesto, která na Sweetsen festu zaznívá pravidelně, stala oficiální hymnou města?

Mile mě to překvapilo. Pojem „oficiální hymna města“ v zákoně neexistuje, je to spíše 
o tom, že Fajne-Mjesto byla lidová hymna, vždycky se setkala s obrovským ohlasem. Máme třináctý ročník festivalu, který má v podtitulu „Frýdek-Místek sobě“. Myslím, že to je přirozené vyústění toho, že se na festivalu podílí celé město. Festival se bude vyvíjet, bude mít další a další ročníky, ale to, že na něm vznikla frýdecko-místecká hymna, zůstane i za pět nebo deset let. Lidé si to budou 
s úsměvem pamatovat.

Čím se liší letošní ročník festivalu od předchozích?

Snažili jsme se festival rozprostřít. Třeba ve čtvrtek, který byl v areálu startovacím dnem, bude v šapitó vystupovat Tomáš Kočko a Orchestr. Předpokládáme, že ve čtvrtek letos přijde více diváků. Všechny dny festivalu by měly být zajímavé a mít adekvátní program. Chceme, aby to byl rodinný festival, takže jsme zapracovali na doprovodném dětském programu, kde budou samozřejmě všechny atrakce zdarma. Zařídili jsme, aby tam byla pitná voda pro děti zadarmo, aby tam byly bublifuky a podobné věci. Přes den můžou přijít se pobavit celé rodiny, pak můžou jít děti třeba k babičce a dědovi a rodiče můžou přijít na večerní program.

Jaké další výzvy stojí před festivalem?

Vždycky mám při konání festivalu v hlavě, co by se ještě dalo udělat. Postupně přibývaly třeba taneční skupiny a tak dále. Festival roste, vím, že i příští rok něco připravíme. Bude to rok, kdy se bude slavit 750 let od první zmínky o jedné 
z městských částí, a program bude určitě připravený i s ohledem na toto výročí. Sweetsen fest je benefice, začalo to jako kulturní nebo společenská akce. Pořád vidím, že pokud to je o Frýdku-Místku, tak by se výhledově dala udělat exhibiční utkání sportovních hvězd, které vzešly z Frýdku-Místku, a 
v rámci toho by probíhaly charitativní sbírky. Ale to je daleká budoucnost. Teď je to festival hudební, divadelní a taneční, a uvidíme, co se stane do budoucna.

Jak bude Sweetsen fest vypadat do budoucna? Nezmění se jeho zaměření?

Kdysi se říkalo, že to bude nuda, jenom Frýdek-Místek. Výlučnost, unikátnost a jedinečnost, to je teď největší devíza celé akce, a tím se odlišuje od všech ostatních. Je to poznávací znamení. Vždycky to bude o tom, že všichni, kteří se festivalu účastní, mají vazbu na Frýdek-
Místek. Vždycky to bude benefice, peníze půjdou na charitu, bude to bez vstupného. Věřím, že to pořád bude fungovat tak, že se všichni účinkující rádi vzdají nároku na honorář. Tyhle věci zůstanou zachované, aby byl festival pořád rozeznatelný a měl svou tvář.

Dá se z ostatních festivalů vzít inspirace pro Sweetsen fest?

Určitě v doprovodném programu. Jsou úzce vymezené žánrové festivaly, které jsou kvalitní, ale jsou pro úzkou skupinu lidí. My chceme, aby festival byl slavností města, aby to byla akce, kde na projekce historických filmů můžou přijít prarodiče s vnoučaty, kde na dětský program můžou přijít rodiny, kde můžou přijít fanoušci jazzu, folku, taneční muziky, klasiky. Čerpám inspiraci ve velkých festivalech, které se snaží myslet na všechny skupiny obyvatel. Chceme, aby město čtyři dny festivalem žilo.

Sweetsen fest se rozšíří

Už třináctý ročník benefičního festivalu Sweetsen fest začne zítra a potrvá až do soboty 25. června ve Frýdku-Místku. Ve čtyřdenním maratonu nebude chybět žádná z tradičních šesti programově odlišných scén. Slavnostní zahájení je na programu ve středu 22. června od 19 hodin v hale Polárka za účasti Symfonického orchestru Frýdek-Místek a hostů. Druhý den nově nabídne i netradiční spojení folkloru s multimediálním programem. Sweetsen fest, který každoročně navštíví tisíce diváků, vynesl charitativním organizacím v souhrnu již téměř půl milionu korun.

Zahájení festivalu v hale PolárkaStředa 22. června
19:00 Slavnostní zahájení 12. ročníku benefičního festivalu Sweetsen fest
19:15 – 20:15 Symfonický orchestr Frýdek-Místek (hosté Mirai, René Souček, David Stypka & Bandjeez)
Čtvrtek 23. června
17:00 – 18:00 Multimediální překvapení Sweetsen festu (beskydský folklor s projekcemi)
18:00 – 19:00 Projekce frýdecko
-místeckých klipů v dramaturgii HM Designers

Festival přinese tradičně průřez toho nejlepšího z hudby, divadla, tance, filmu i literární tvorby. Tradiční součástí bude také oblíbený program pro děti. Mimo skákacích atrakcí a kolotočů jim na kryté scéně v šapitó pořadatelé připraví výtvarné a fotografické dílny, jejichž mottem pro letošní rok je Frýdek-Místek: před 100 lety, za 100 let. Děti se prostřednictvím fotografie a starých řemesel přenesou do města na počátku 20. století, kreslením pak budou naopak vytvářet své vize Frýdku-Místku v roce 2116.

Autorem letošního vizuálu festivalu je opět grafik Lukáš Horký. „Jedná se o letitý symbol města. Točící se muchomůrka, kolotoč Hříbek. Středobod všech schovávacích honiček, fiktivních cest do kosmu, dětských bitev a později i prvních lásek. Zkouška odstředivé síly pro všechny krále pískovišť a princezny houpaček. Idealizovaný pohled do minulosti v kubistickém provedení," prozradil Lukáš Horký.

Na festivalu se všichni účinkující vzdávají nároku na honorář ve prospěch charitativních sbírek. „Loni se setkalo s obrovským ohlasem zahájení festivalu v nové městské hale Polárka. Symfonický orchestr Frýdek-Místek svým výkonem rovněž přesvědčil i nejvíce návštěvníků, aby přispěli v charitativních sbírkách. Nejen proto jsme se rozhodli rozšířit program v městské hale o druhý den, který bude naším letošním společným festivalovým překvapením," dodal zakladatel festivalu Petr Korč z pořádajícího spolku Pod Svícnem. Podrobný program všech scén je na internetových stránkách www.sweetsen.cz.

Pod Svícnem Stage – TJ Slezan

Pátek 24. června 2016
15:00 – 15:30 Chessneck
15:50 – 16:20 432 Hz
16:40 – 17:20 Kumar & Mezi břehy
17:40 – 18:20 Under the Skin
18:40 – 19:20 Žárovky
19:50 – 20:35 RK 130
21:00 – 21:50 DIV I DED
22:15 – 23:15 Prouza
23:40 – 00.30 Slepí křováci

Sobota 25. června 2016
13:50 – 14:20 Attack Co.
14:40 – 15:10 Fell on Mad Days
15:30 – 16:10 Mletý Standard
16:30 – 17:15 Trochumoc
17:35 – 18:20 Zpocený Voko
18:45 – 19:30 Bad Joker's Cream
19:55 – 20:40 Coin
21:05 – 22:00 Downbelow
22:25 – 23:20 D. Stypka & Bandjeez
23:40 – 00:30 Hell Paso