Lyžaři se údajně udělalo během jízdy špatně. Stačil ještě zajet ke kraji sjezdové trati, zastavil, načež upadl na zem. „Dostali jsme výzvu k pomoci ve čtvrt na dvanáct s tím, že muž je bez známek života. Na místě jsme zjistili, že jeden z přítomných lyžařů už začal s resuscitací, takže jsme nasadili automatizovaný externí defibrilátor a pacienta si převzali," popsal začátek záchranné akce zasahující člen Horské služby Beskydy Jaroslav Pavlica.

Záhy se k členům HS přidali i zaměstnanci lyžařského areálu a také dva členové Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, kteří náhodou v areálu lyžovali. „Defibrilátor navrhl postupně šest výbojů, ale srdeční činnost se neobnovila. Vše jsme tedy konzultovali s dispečinkem linky 155, především pak možnost transportu pacienta vrtulníkem," uvedl Jaroslav Pavlica.

Vrtulník ale kvůli silnému větru přiletět nemohl, dispečink proto na místo poslal sanitní vůz a lékaře. „My jsme zatím šetrně muže naložili na saně za sněžným skútrem. Poté jsme jej svezli na parkoviště pod sjezdovku, přičemž jsme po celou dobu transportu nepřestávali v resuscitaci," doplnil Jaroslav Pavlica.

Na parkovišti ještě poskytli členové HS pacientovi jeden výboj, po kterém zaznamenali obnovu srdeční činnosti. Nato si muže převzala posádka vozu ZZS z Frýdlantu a napojila jej na elektrokardiograf, který skutečně zaznamenal slabou a pravidelnou činnost srdce.

„Kuriózní je, že dotyčný byl u nás údajně na ozdravném pobytu jako pacient s nemocí kardiovaskulárního systému. Dá se tedy říci, že život mu zachránila perfektní koordinace horských a zdravotnických záchranářů," okomentoval událost náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.