Prostřednictvím tísňové linky 155 byli záchranáři zhruba 30 minut po 13. hodině informováni o dítěti, které měl v lokalitě Bílého kříže na česko-slovensko hranici kousnout jedovatý had.

První pomoc však postiženému poskytli členové Horské služby Beskydy. „Kolegové se z místa zásahu ještě nevrátili. Vím jen to, že se jednalo o 3,5 leté dítě, u kterého bylo podezření na kousnutí jedovatým hadem. Ve spolupráci se záchrannou službou byl pacient naložen na palubu vrtulníku k transportu do nemocnice," řekl Deníku dispečer HS Beskydy.

„Vzhledem ke komplikovanému přístupu do horské oblasti a také tomu, že se jednalo o dítě, byl k zásahu vyslán vrtulník. Posádka zjistila, že téměř čtyřletý chlapec byl při hře pravděpodobně uštknut hadem do palce ruky. Po naložení na palubu vrtulníku byl přepraven do ostravské fakultní nemocnice," popsal vedoucí dispečinku Záchranné služby MSK Bohdan Jančata.

Zda se jednalo o kousnutí hadem, prokáže až lékařské vyšetření. „Mohu potvrdit, že jsme přijali do péče chlapce s podezřením na otravu hadím jedem. Je hospitalizován na jednotce pediatrické intenzivní péče, která je určena i k léčbě komplikovaných případů. Stav pacienta je stabilizovaný," řekl náměstek ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě pro léčebnou péči Josef Srovnal.

Dítě bylo po dobu ošetřování na horách i při transportu a předávání v nemocnici při vědomí. Lékaři budou jeho zdravotní stav sledovat. „Rozhodující jsou pro pacienta vždy první desítky minut po uštknutí, kdy rozhoduje jeho stav a množství jedu," doplnil doktor Srovnal.

V Beskydech přichází v úvahu kousnutí zmijí nebo užovkou. Zatímco užovka není jedovatá, kousnutí zmijí by pro dítě, ale i alergického dospělého člověka mohlo být nebezpečné. V horách navíc zmije nemusí mít klasické zbarvení a klikatý pruh na hřbetě. Ve výškách nad 600 metrů má tmavé zbarvení bez zřetelného pruhu.

Zmije v tmavé podobě.
Zmije v tmavé podobě vyfotografovaná u Sokolích skal pod Pradědem v Jeseníkách. Foto: Deník/Libor Běčák