O nehodě kamionu, který na několik hodin blokoval silnici E75/11, se operační středisko hasičů dozvědělo hodinu po nedělní půlnoci. Do Ropice vyjely hasičské sbory z Frýdku-Místku, Českého Těšína, Karviné a Ostravy-Zábřehu, odkud přijel vyprošťovací speciál Mercedes Actros Bizon, silný jeřáb Demag/Terex a pojízdná dílna.

Hasiči museli ještě předtím odřezat silně poškozená svodidla a přeložit těžký náklad, aby kamion odlehčili. „Z proražené palivové nádrže unikla do okolní půdy nafta, o odtěžení kontaminované zeminy se během pondělí postarala specializovaná firma. Hasiči posypali zasažená místa na silnici nasákavým sorbentem a zjišťovali, zda nafta neunikla do nedalekého vodního toku, což se naštěstí nepotvrdilo. Před vyprošťováním hasiči pomocí hydraulické ruky Bizona vyložili z kamionu 24 tun plechů a odřezali rozbrušovacími pilami zničená svodidla," popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela s tím, že při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Jak dále dodal, zasahujícím hasičům se podařilo kamion postavit na silnici pomocí Bizona a jeřábu. Následně vůz ještě za tmy odtáhli na okraj, aby nepřekážel. „Po prosolení kluzké silnice sypačem byla doprava

obnovena včera kolem půl osmé ráno," uzavřel Petr Kůdela.