Jan Gomola je odchovancem Třince, v jehož dresu hrával druhou ligu. Z Třince útočně laděný hráč vyrazil do Německa, kde působil v nižších soutěžích.

„V průběhu tří sezon jsem prošel třemi oddíly, každý se nacházel v jiném landu. Mým prvním klubem byl TTC Halle v Sasko Anhaltsku, druhým TVV Richtsberg v Hessensku a třetím MTSV Eschershausen v Niedersachsenu. Zatímco v Halle se hrála čtvrtá liga, další dva oddíly působily v páté lize," přiblížil student pátého ročníku oboru ekonomika a management na VŠB-TU v Ostravě. V Německu se podle svých slov zdokonalil v němčině.

Gomola byl ve všech oddílech týmovou dvojkou. V Halle měl mírně zápornou bilanci, v Richtsbergu vyrovnanou a Eschershausenu kladnou. Dle jeho mínění nižší soutěže u našich západních sousedů mají solidní úroveň.

„Působí v nich spousta kvalitních krajánků z různých evropských zemí. Do Německa si chodí přivydělávat. Dvě nejvyšší soutěže v Německu jsou profesionální, ale i ve třetí, čtvrté i dokonce páté lize se dá vydělat na naše poměry solidní peníze. Díky tomu je na hráče vyvíjen určitý tlak. Dostávají peníze, ale také musejí odvést potřebný výkon," pokračoval Gomola.

V Halle hrával s Milanem Veselým z pražského El Niňa, v Eschershausenu s Janem Škvrnou z Havířova, na utkání dojížděli společně. V Richtsbergu byl jediným Čechem, oddílovou jedničkou byl Asen Asenov z Bulharska. „V létě i v zimě se pravidelně účastním různých soustředění. Pomáhám Karlovi Karáskovi a Tomášovi Janáskovi, kteří pořádají kempy pro mladé i zkušené stolní tenisty. Pravidelně trénuji v Ostravě na Mittalu se skupinou krajánků hrajících v Německu," prozradil Gomola.

V Německu měl zahájit čtvrtou sezonu, jeho novým působištěm se měl stát oddíl FC Northalben v landu Bayern. „V květnu jsem podepsal přestup, neboť přestupní termín v Německu trvá jen do konce měsíce. Dohodli jsme se na podmínkách, smlouvu k podepsání mi zaslali faxem. S klubem jsme byli v pravidelném kontaktu, obě strany byly spokojeny. Zhruba v polovině června mi klub prostřednictvím mailu sdělil, že po nečekaném odstoupení sponzora ruší sekci stolního tenisu," prozradil Gomola.

Jelikož přestupní termín v Rakousku a Německu už vypršel, Gomola se musel porozhlédnout po novém angažmá u nás. I když se zdálo, že se objeví v některé z vyšších soutěží, nebo se vrátí do Třince, nakonec zakotvil v rodném Jablunkově. Místnímu klubu pomůže vyválčit vyšší soutěž a zároveň bude trénovat mládež.

(rom)