Před nedávnem proběhlo v Malenovicích Mistrovství EU mládeže, které z pověření Evropské šachové federace pořádal Šachový klub Světlá nad Sázavou ve spolupráci s Šachovým svazem ČR. Mladí šachisté (a to jak dívky, tak i chlapci) poměřili své schopnosti v různých věkových kategoriích. „Turnaje se zúčastnilo nakonec sto sedm hráčů a hráček z patnácti šachových federací, což samo o sobě zajistilo velkou konkurenci," prozradil ředitel Beskydské šachové školy Frýdek-Místek Pavel Benčo.

Frýdecko-místecká škola nominovala na mistrovství celkem dvanáct svých talentů. „Všechny partie byly přenášeny on-line, což bylo velmi příjemné pro rodiče a doprovody, kteří mohli sledovat vše a vlastně odkudkoliv. Velkou motivací byl pro všechny hráče také kvalitní cenový fond, kde si vítěz každé kategorie odnesl domů notebook, navíc každý hráč obdržel pamětní medaili s konkrétním umístěním ve své kategorii a také tričko s logem turnaje," dodal ještě Benčo.

A jak vlastně mladí talenti z Frýdku-Místku dopadli? Po první polovině turnaje byli v popředí svých kategorií Natálie Kaňáková (D14) a Richard Stalmach (H8). „U některých hráčů chybělo k dobrým výsledkům jen kousek, ale kvalita startovního pole byla opravdu velká. Pokud se pak hráč dopustí větší chyby, je velmi těžké partie zvrátit ještě ve svůj prospěch," poznamenává Pavel Benčo. „Závěr turnaje zastihl Natálii i Richarda ve skvělé formě a byla radost sledovat jejich bojovné partie. Natálie dotáhla svůj skvělý výkon až k celkovému prvenství v kategorii dívek do 14 let a stala se tak zaslouženě Mistryní EU. Richardovi naopak závěr turnaje nevyšel a obsadil konečné sedmé místo. I přesto je to velký úspěch a věřím, že to bude příště ještě lepší," přeje si ředitel BŠŠ z Frýdku-Místku.