V minulém týdnu se na silnicích ve Frýdku-Místku, Brně a Olomouci uskutečnilo Mistrovství Evropy v silniční cyklistice juniorů, juniorek, mužů a žen do 23 let. Ve Frýdku-Místku se konal jeden ze závodů, a to časovka juniorů a žen do 23 let.

Časovka na 22 km. „Časovku jsme umístili na trať, kde se dříve jezdila časovka při Závodě míru," prozradil Marián Štětina, prezident Českého svazu cyklistiky. Nejlepším z českých závodníků byl ve Frýdku-Místku cyklista brněnského Favoritu Michal Schlegel, který dorazil do cíle v jednadvacátém nejlepším čase.

„Hodně mě rozhodilo rozbité elektronické zařízení, takže jsem místo na časovkářském speciálu jel na rezervním kole. Celou dobu jsem trénoval na jednom kole a pak jel vlastně na druhém. Mohl jsem skončit v nejlepší pětici, půl minuty změna udělala," mrzelo po dojezdu Schlegla.

Na Moravu tak dorazil rekordní počet závodníků. „Přijelo k nám na osm stovek cyklistů z 33 přihlášených zemí. Včetně doprovodu tak bylo u nás kolem 1600 lidí. Z hlediska evropské cyklistické federace je to největší akce v historii," vyzdvihl prezident svazu.

Fotogalerii ze závodu najdete zde.

VÝSLEDKY

Časovka junioři (22,5 km): 1. Nikolay Čerkasov (Rusko) 27:45,51, 2. Igor Decraene (Belgie) 27:46,61, 3. Rémi Cavagna (Francie) 28:27,95…21. Michal Schlegel (CZ) 29:25,35, 38. Nicolas Pietrula (CZ) 30:08,28, 47. Michal Kohout (CZ) 30:19,04.

Časovka ženy do 23 let (22,4 km): 1. Ganna Solovey (Ukrajina) 28:38,45, 2. Rossella Ratto (Itálie) 30:13,90, 3. Ksenija Dobrynina (Rusko) 30:28,08…30. Kateřina Mondlová 33:42,08, 33. Lucie Záleská 34:00,73. (pal, sch)

Petr Pavlík byl předjezdcemVelké pocty se dostalo frýdecko-místeckému Petru Pavlíkovi, který byl předjezdcem před časovkou ME v silniční cyklistice mládeže.Jen o pár dní později, kdy se životní sen splnil šestinásobnému paralympijskému vítězi v cyklistice Jiřímu Ježkovi, který startoval v rámci 100. ročníku slavného závodu Tour de France jako oficiální předjezdec před časovkou, se podobný zážitek naskytl i frýdecko-místeckému Petru Pavlíkovi. „Náš oddíl Racing Olešná byl osloven bývalým úspěšným reprezentantem v cyklistice Josefem Regecem, zda-li bychom byli schopni být spolupořadateli jednoho ze závodů evropského šampionátu mládeže, který se jel u nás, ve Frýdku-Místku," osvětlil účast cyklistického oddílu Racing Olešná při závodech Bohuslav Švantner.

„Pro nás to byla samozřejmě nejen velká výzva a reklama, ale hlavně čest být spolupořadatelem takové akce evropského formátu. Organizátory jsme pak požádali, zda-li by předjezdcem závodu časovkářů nemohl být náš talentovaný cyklista Petr Pavlík. Jsme moc rádi, že nám zástupci Českého cyklistického svazu vyhověli a umožnili Petrovi porovnat své schopnosti s nejlepšími evropskými mladíky," dodal Švantner.
A i když Pavlík není specialistou na časovku, ale spíše vrchařem, určitě by se neztratil. „Sice mi neměřili oficiálně čas, ale asi dva závodníky bych předběhl," smál se Pavlík. „Každopádně to byl pro mě obrovský zážitek. Všude kolem trati vládla báječná atmosféra, pro mě to byla hlavně velká zkušenost," dodal ještě devatenáctiletý talent.

Úspěšné spolupořadatelství pak pro tým Racingu Olešná nebyla jediná odměna. „Po závodech jsem se osobně bavil s panem Regecem a ten mi slíbil, že až se v našem městě pojede nějaká etapa obnoveného Závodu míru, tak by se nám opět ozval, abychom opět pomohli s organizací," řekl Bohuslav Švantner.