Příznivci motocyklového sportu teď jistě zbystří, jelikož oblíbená soutěž O pohár Lysé hory je zpátky. „Na dva roky jsme se s pořadatelstvím museli odmlčet, jelikož jsem byl pracovně hodně vytížen. Ve městě se v konkurenci se zahraničními supermarkety podniká velmi těžko. Musel jsem dát logicky přednost tomu, co vás živí. Pořádání takového závodu vám zabere nejméně tři měsíce pečlivé přípravy. Nechtěl jsem nic ošidit,“ svěřil se hlavní organizátor endurového závodu Jaroslav Kmošťák. „Svůj podíl ve firmě jsem prodal, takže čas na pořádání takovéto velké akce se přeci jen našel,“ usmál se bývalý majitel Slezské pekárny.

Dvanáctý ročník soutěže O pohár Lysé hory se pojede v sobotu 10. června od 10.30 hodin. Závody by měly být pak ukončeny odpoledne kolem 17 hodiny. „Celý sobotní program odstartuje společným přesunem všech závodníků z Čeladné do Frýdlantu nad Ostravicí,“ řekl Kmošťák. V praxi to bude tedy znamenat, že v 9 hodin vyjede celý peleton až před frýdlantský obchodní dům Omma, kde za účasti představitelů města proběhne slavnostní zahájení. „Poté se celý peleton vrátí zpátky na Čeladnou, kde se motocykly zaparkují do uzavřeného parkoviště za hotelem Prosper a v 10.30 hodin pak závod odstartuje,“ těší se na další ročník populární soutěže její hlavní organizátor.

A co startující v letošním ročníku čeká? Profesionální jezdci, nebo-li startující s licencí, pojedou celkově čtyři kola (jedno kolo měří cca 40 km, pozn. red.). „Ostatní závodníky pak čekají kola tři,“ dodal Kmošťák. „Myslím si, že si letos závody všichni užijí. Pojede se i takovým kamenitým úsekem, což bude pro jezdce dost náročné,“ podotkl bývalý úspěšný motocyklový závodník.

První rychlostní zkouška čeká na startující hned za startem na Farských lukách. „Vymodelovali jsme tam trať, která díky skokům bude pro diváka velice atraktivní. Závodníci se tam budou muset dále poprat s nástrahami překážek z pneumatik či dřevěných klád,“ řekl Kmošťák. Druhý měřený úsek se nachází v obci Pstruží. „Tady půjde o rychlostní zkoušku na šikmé stráni. Velmi obtížná část závodu. Je to typ velmi náročné erzety, která se v minulosti jezdívala. V dnešní době umí jezdci jezdit roviny, lavice, ale takovou trať možná zažijí někteří poprvé ve své kariéře. Tento úsek opravdu snese velmi přísné měřítko,“ zdůrazňuje hlavní organizátor závodu, který ještě prozradil, že jedna z časových kontrol se bude nacházet v masívu pohoří Ondřejníku. „Tady jsme pro startující připravili jednu rychlou časovku, ty ostatní už budou s ohledem na bezpečnost volnější. Přeci jen se pojede část trati na silnici za běžného provozu,“ upřesnil Kmošťák.

A že se mají diváci opravdu nač těšit, prozrazují jména, která se do závodu pořadatelům přihlásila. „Dorazí k nám doslova česká endurová špička. Jména jako Marek Borák, Ondřej Helmich, Martin Volný, Martin Kulhánek, Lukáš a Jiří Hádkovi na startu určitě chybět nebudou. Závodu se zúčastní také frýdlantský motocyklový závodník Zdeněk Halata, který bude startovat v kategorii nad padesát let,“ pozívá na sobotní den motocyklové fandy Jaroslav Kmošťák.

Celou akci pak zakončí freestylová show na Farských lukách za účasti motocrossového jezdce Petra Piláta. Kromě něj se v Čeladné představí sedmnáctiletá naděje Matěj Česák, či pětadvacetiletý Radek Nárovec se svou čtyřkolkou. „Dorazit by měl i Petr Kuchař, ale ten nejspíš skákat nebude. Od loňska totiž laboruje se zraněným ramenem,“ řekl Petr Pilát. Ten má za sebou opět velmi úspěšnou sezonu. „Vloni se mi bohužel nepodařilo obhájit titul mistra Evropy, kdy jsem ztratil jeden závod kvůli zranění a v celém tom kolotoči skončil nakonec čtvrtý. Stejně jsem dopadl i na mistrovství světa. Tam mi před posledním závodem chyběl na bronz pouhý bod. I když jsem dojel třetí, skončil můj největší soupeř přede mnou a medailové umístění mi uteklo o dva body,“ vybavuje si poslední závodní sezonu Pilát. Ten prozradil, že se diváci v Čeladné mohou těšit na zcela nové triky. „Freestyle jde strašně dopředu, pořád se musím zlepšovat a nenechat ty mladé odskočit. Pro diváky mám připravený nový trik s názvem tři sta šedesátka, určitě dorazte,“ usmál se Pilát.

Pořadatelé zvou na závody všechny příznivce motocyklového sportu. Fanoušky ale žádají o dbání bezpečnostních pokynů. „Apelujeme na všechny účastníky sobotního závodu, ale především na turisty, kteří se v té době budou nacházet v pohoří Ondřejníku, aby dbali na nejen na svou bezpečnost, ale také i bezpečnost samotných jezdců,“ zdůrazňuje za celý pořadatelský sbor Jaroslav Kmošťák.