Kromě domácích se na vrcholném podniku představili ještě kadeti ČZU Praha, VK Ostrava a VSC Zlín. Tahle čtveřice tvořila účastníky skupiny A. Ve skupině B si pak zahrály celky TJ Spartak Velké Meziříčí, VK České Budějovice, VK Příbram a TJ Sokol Brno I.
Svěřenci trenérů Michala Provazníka a Jakuba Bohačíka vstoupili do závěrečného turnaje dvěma porážkami, když nejprve nestačili na pražský tým ČZU, poté podlehli i volejbalistům z Ostravy. „Na závěr jsme dokázali porazit Zlín, což nám k postupu do finálové čtverky nakonec nestačilo. I když to bylo pro celý náš tým velké zklamání, jelikož jsme tomuto cíli podřídili celé přípravné období, kluky to nezlomilo a naopak se s vervou pustili do bojů o konečné páté místo," řekl trenér frýdecko-místeckých volejbalistů Michal Provazník.

V této cestě za prozatím nejlepším umístěním kadetů v poměrně krátké historii frýdecko-místeckého klubu si Frýdečtí nejprve poradili s VK České Budějovice a posléze zdolali také i hráče brněnského Sokola. O velké vyrovnanosti týmů ve finálovém klání svědčí i fakt, že oba zápasy ŠSK Beskydy se rozhodovaly až v tie-breaku.

Vítězem celého turnaje a Mistrem České republiky pro rok 2016 v kategorii kadetů se nakonec stal tým ČZU Praha. Stříbrné medaili si na hruď pak pověsili volejbalisté Příbrami a třetí skončil VK Ostrava. Domácí dosáhli alespoň dílčího úspěchu, když v individuálním ocenění si cenu za nejlepšího blokaře převzal Tomáš Trojčínský. 

(zem)