Frýdecko-místecký klub Judo Beskydy, který patří v práci s mládeží k nejúspěšnějším v republice, se dočkal mimořádně silného náboru nových členů.

„Jen během měsíce září se naše členská základna v okrese rozrostla téměř o tři stovky nových zájemců, zejména dětí," potěšilo trenérku juda Pavlu Pröllovou. Beskydští judisté mají možnost trénovat na čtyřech tréninkových základnách, a to ve Frýdku-Místku, Dobré, Raškovicích a nově už také i v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí. „Děti se pod vedením zkušených trenérů zdokonalují především v základech gymnastiky a ti nejtalentovanější brzy přecházejí na nácvik technik a chvatů potřebných k úspěšnému provozování tohoto olympijského sportu," osvětlila frýdecko-místecká trenérka, sama velice úspěšná judistka.

Mladí judisté. Zdroj: Archiv oddílu

Ti nejodvážnější nováčci se již zúčastnili prvního tréninkového judo-campu v Raškovicích, kde se v průběhu tří dnů intenzivně vzdělávali. Ještě v průběhu letošního roku budou někteří noví judisté reprezentovat své město a obec na mistrovství klubů. „Takovým nejdůležitějším vstupem do závodní kariéry pak bude pro ty šikovnější mezinárodní turnaj o Pohár starosty obce Dobrá, který se uskuteční v polovině prosince. Do Dobré se kromě beskydských judistů sjedou konkurenti až ze tří stovek soupeřů z Česka, Slovenska či Polska," řekla Pavla Pröllová, která ještě dodala: „Překvapil mě velký zájem dětí i jejich rodičů. Připravují se u nás talentované děti, které chtějí závodit, ale také děti, které chtějí jen rekreačně sportovat. Musím zdůraznit, že naší trenéři jsou zde pro všechny," usmála se Pröllová.

Naopak členové závodního týmu již zaznamenali další významné úspěchy. Výborného výsledků dosáhly sestry Karolína a Eliška Kubíčkovy, které na turnaji v polské Varšavě vybojovaly bronzové medaile v dorostenecké a žákovské kategorii. „Soutěže se zúčastnilo dvanáct stovek závodníků z dvaadvaceti států z celého světa," pochvalovala si úspěch sester Kubíčkových trenérka. Další cenná umístění si z daleké Francie přivezli domů Matěj Silvestr a Daniel Šimek, kteří po čtyřech vítězných utkáních nestačili nakonec na tým Rakouska a skončili tak na bodovaném pátém místě. Karolína Kubíčková se ještě předvedla ve výběru státní reprezentace na soutěži družstev v Mnichově, kde patřila k oporám týmu a přispěla tak k výbornému druhému místu.

(kub)