„Tak ona to není tak úplně kulturistika. Jde spíše o novou kategorii ve světě fitness, kde jsou kladeny nároky především na estetiku a symetrii. Přehnané objemy zde nejsou vítány," osvětluje dnes úspěšný sportovec v Men´s Physique.

Syn bývalého vítěze Stříbrné vázy na Šestidenní v roce 1979 Jaroslava Kmošťáka se totiž po těžkém úraze, kdy si přivodil při motokrosových závodech zlomeninu obou předloktí, začal stále víc a víc pohrávat s myšlenkou změnit své sportovní zaměření. „Když jsem si tehdy ve třinácti letech zlomil obě ruce, potřeboval jsem po téměř třech měsících nicnedělání nabrat svalovou hmotu. Začal jsem posilovat a zalíbilo se mi to. Od sedmnácti jsem se tomu začal věnovat naplno a z motorky jsem definitivně sesedl, jelikož pro závodění jsem už měl svalové hmoty příliš. O další dva roky později jsem začal se soutěžením a rovnou z kraje kariéry jsem se stal absolutním mistrem České republiky v Men´s Physique," vrací se o pár let zpět Ondřej Kmošťák.

Následovaly další a další úspěchy, což vyústilo ke spolupráci se špičkovým trenérem Vjačeslavem Vinogradovem. Kmošťák se stává absolutním vítězem Diamond Cupu a tím získává IFBB profesionální kartu. O dva týdny později nastupuje naposledy jakožto amatér na prestižní Olympia Amateur ve Španělsku, kde znovu dobývá absolutní vítězství a obhajuje zisk PRO karty. V té chvíli ještě Kmošťák ale netušil, že jeho největší úspěch sezony i dosavadní kariéry teprve přijde. Svůj profesionální debut si připsal v říjnu v Moskvě, kde vybojoval 2. místo. To však ale nestačilo ke kvalifikaci na největší světovou soutěž Olympia Weekend, jež se při vstupu mezi profesionály stala Kmošťákovým cílem. Začátkem prosince už to ale v San Marinu frýdecko-místeckému rodákovi vyšlo. Vítězstvím na SanMarinoPro 2016 se tak kvalifikoval k účasti na prestižní Olympia Weekend 2017, která se tradičně koná v americkém Las Vegas. „V San Marinu byla obrovská konkurence soupeřů z USA, Francie, Kanady, Ruska, ale i z Velké Británie. Vše bylo o to těžší, že na Olympii kvalifikuje pouze vítěz. Mě osobně se vystoupení určitě povedlo o hodně více než v Moskvě, přesto vím, že je stále ještě na čem pracovat. O to více mě tento sport naplňuje a baví," dodal po návratu domů šťastný Ondřej Kmošťák. 

Ondřej Kmošťák
Narozen: 22. června 1994 ve Frýdku-Místku
Výška/váha: 179 cm/93 kg (soutěžní)
Úspěchy: 2015 – absolutní mistr ČR v kategorii muži i junior
2015 – ME junior (6. místo)
2015 – BFC Cup (1. místo)
2015 – Survival Grand Prix (1. místo)
2015 – Arnold Classic Europe junior (3. místo)
2015 – Olympia Amateur Europe (4. místo)
2016 – Diamond Cup Žilina (1. místo)
2016 – Olympia Amateur Spain (1. místo)
2016 – Power Pro Show Moscow (2. místo)
2016 –San Marino Pro (1. místo)
2017 – účast na Olympia Weekend