Frýdecko-místecký horolezec Libor Uher vystoupil v pátek odpoledne na další osmitisícovku Broad Peak. Stal se tak prvním Čechem, který má na kontě všechny čtyři osmitisícovky pohoří Velký Karákóram – K2, Gasherbrum 1, Gasherbrum 2 a Broad Peak. Na všechny osmitisícovky vystoupal bez použití umělého kyslíku a bez pomoci výškových nosičů.

Podle původních plánů se měl Libor Uher spolu s Markem Novotným vydat na vrchol Broad Peaku v pátek, na poslední chvíli ale změnili plány. Ve středu večer informovali o tom, že podle předpovědi počasí má být „okno", tedy příznivé počasí pro výstup, jen do neděle. Proto se rozhodli, že se přes noc rychle sbalí a ve čtvrtek nad ránem zahájí ostrý výstup na vrchol.

Čtvrteční výstup na vrchol byl velmi rychlý. Horolezci stoupali k vrcholu nepřetržitě 14 hodin, zastavili se až v záchytném táboru C3, který měli vybudován ve výšce sedmi tisíc metrů. Tam si museli doplnit zásoby vody, což představuje i několikahodinové rozpouštění sněhu, a připravit si i nějaké jídlo. V noci ze čtvrtku na pátek zahájili útok na vrchol. „Jdeme do toho spolu s Poláky, držte nám palce," napsal v sms zprávě Libor Uher.

Další zpráva přišla až v pátek večer. Frýdecko-místecký horolezec v ní informoval o tom, že ve 13.30 hodin pákistánského času stanuli na Rocky Summitu s výškou 8016 metrů a o hodinu později na hlavním vrcholu Broad Peaku. „Teď jsme v C3 a odpočíváme. Jsme totálně zničení," popsal.

Podle zpráv ze soboty jsou Libor Uher a Marek Novotný v pořádku a v C3 ještě zůstávali a nabírali sílu na sestup do základního tábora. „Jsme stále v C3, venku začalo silně foukat a nějak se nám nechce z tepla stanu. Marek má dnes službu, zrovna vaří bramborovou kaši a tresčí játra. Oba máme spálené spodní rty a vypadáme jako kubánští trumpetisti," sdělil v sobotu ráno do České republiky Libor Uher.

„Skvělý výkon. Nedokážu si to představit, já už bych byl po smrti," prohlásil v neděli odpoledne osmačtyřicetiletý Ivo Vrba z Frýdku-Místku poté, co se o výstupu dozvěděl. „Je to určitě úctyhodné. Dá se říct, že je to borec," řekla na adresu Libora Uhra čtyřicetiletá Gabriela B. Příjmení nesdělila, ale líbí se jí, že Libor Uher se angažuje také při různých akcích v regionu. „Sleduji to spíše zpovzdálí, ale vím, že se angažuje třeba na Olešné," dodala žena s odkazem na 24hodinový in-line maraton.