„Mistrovství republiky je pro cyklisty vlastně vrcholem sezony, i proto jsme chtěli, aby byl závod těžký a náročný. Účastníkům jsme také chtěli ukázat krásnou krajinu Beskyd a přiblížit jim, v jakých drsných podmínkách trénují naši cyklisté z regionu," prozradil Bohuslav Švantner z pořádajícího oddílu.

Jako první se na mistrovství jela časovka jednotlivců. Trať měla start v areálu automobilky Hyundai a měřila necelých 19 kilometrů. „Parametry profilu časovky byly ideální, nechyběly roviny pro disková kola, sjezdy, ale i čtyřkilometrové stoupání," řekl Švantner.

„Časovka sice nebyla letos technicky náročná, ale nepříjemné bylo táhlé stoupání v polovině trati. Moc mi ani nevyhovovalo šestatřicetis¬tupňové vedro a sílící vítr," přiznal po závodě Lukáš Matula ze Zlína.

Takovou lahůdkou pak byl pro zúčastněné závod s cílem na Lysé hoře. Závodníci museli zdolat 110 kilometrů dlouhou trať s převýšením 1880 metrů. „Tady musím smeknout před výkonem všech zúčastněných žen. Právě jejich kategorie dojela do cíle kompletní, v takovém horku dokonce žádná z žen a náročném profilu tratě nevzdala," sklonil se před výkony něžného pohlaví Bohuslav Švantner. Toho rovněž potěšila i vysoká účast na mistrovství. „Když jsme v roce 2009 byli organizátory mistrovství, měli jsme na startu o stovku závodníků méně, než tomu bylo letos," dodal.

Tropické počasí a náročná trať skutečně prověřila připravenost všech zúčastněných závodníků. „Po celý průběh závodu jsem se snažil být aktivní a držel jsem se v popředí pelotonu. A protože mi tropické podmínky i závěrečný 8,5kilometrový výjezd na Lysou horu vyhovovaly, tak jsem si věřil i na dobrý výsledek," přiznal Jan Šenkeřík, který v kategorii třicátníků získal titul amatérského mistra republiky v silniční cyklistice. Šenkeřík pak přiznal, že si poslední kopec doslova užíval. „Od začátku stoupání na nejvyšší horu Beskyd jsem zvolil optimální tempo a postupně se mi dařilo předjíždět vadnoucí soupeře. Několik set metrů před cílem už jsem věděl, že mi vítězství neunikne," radoval se závodník z KCK Cykloteamu Zlín.

„Cítím povinnost poděkovat všem lidem, co se podíleli na organizaci letošního mistrovství. Díky patří také sponzorům, policistům, rozhodčím a kamarádům z klubu Racing Olešná, kteří se výraznou měrou podíleli na bezpečnosti celého šampionátu. Bezpečnost na trati a spokojenost všech závodníků, to byla naše priorita," uzavřel hodnocení Bohuslav Švantner.