„Oba jsme se do Rigy vydali po vlastní ose. Pavel vyjížděl v sobotu odpoledne s tím, že cestou přespí a dorazí do místa o den později. Můj záměr byl vyrazit v sobotu ráno, že snad těch jedenáct set kilometrů do večera stihnu. Ale jak už jedno pěkné úsloví říká, chceš-li pobavit pána boha, seznam jej se svými plány," usmíval se palkovický sportovec.

Tomu totiž první část plánu vyšla. Mielec vyrazil se svým vozem v sobotu brzy ráno, ale do místa konání dorazil až v pondělí večer. „Před Varšavou se mi v autě kousla pětka, takže následovala v prachu polské silnice za plného provozu rozborka převodovky, demontáž pětky a znovu zase zborka. Bez pětky zpátky domů, přebalit se do osobního vozu a znovu sednout za volant. Do Rigy jsem dorazil v pondělí večer, závod začínal na druhý den ráno," vzpomíná dnes již s úsměvem na své předzávodní trable Luboš Mielec.

Prostředí místa konání byl jachetní klub na břehu jezera Kišezers, které bylo o něco málo větší a širší, než jsou Mlýny. Čistá voda, písečná pláž a teplota něco kolem třicet stupňů. „Tím, že jezero je vzdušnou čarou od pobřeží asi patnáct kilometrů, perfektně fungovala večerní termika. Nevýhoda ale byla, že nás pořadatelé nechali celý den v parnu čekat do večera, kdy se odjely i čtyři rozjížďky. Takovou kuriozitou bylo, že poslední možný start byl hodinu před západem slunce. Avšak tím, že se slunci v této době v Lotyšsku zapadnout nějak nechtělo, vraceli jsme se jeden den z poslední rozjížďky něco kolem desáté večerní. To byl můj osobní rekord," řekl Mielec.

A jak závodníci nakonec v Rize dopadli? V silné konkurenci 58 windsurfistů z dvanácti zemí (tou nejvzdálenější byla Argentina, pozn. red.) se první den odjely čtyři rozjížďky. „Pavel Hrubý začal velice slibně, dal v posledních dvou jízdách sedmé a osmé místo. Já byl ještě malinko rozlámaný z dlouhého cestování, takže napoprvé z toho bylo třicáté místo. Postupně se to ale zlepšovalo," podotýká palkovický sportovec.

Po prvním dni figuroval Hrubý na skvělém 3. místě ve třídě GM za finskými závodníky Blinnikou a Finerem. Mielec rovněž skončil třetí, když jej předběhli pouze Němec Homrighausen a Polák Szrednicki. Svá umístění si oba čeští zástupci drželi až do posledního závodního dne. „Pořadatelé slibovali, že nám na závěr bude pěkně foukat a vítr se opravdu zvedl," vzpomíná palkovický windsurfista.

Ve velké konkurenci nakonec obstáli oba. Luboš Mielec skončil celkově devatenáctý, ale ve své kategorii se stal vicemistrem světa. Pavel Hrubý závod dokončil celkově šestnáctý, ve své třídě obsadil však čtvrtou příčku. „Jak říká klasik, špatný začátek se rovná dobrému konci. Alespoň tentokráte to tak platilo pro mě," zdůraznil před návratem domů Luboš Mielec.