Tento závod má statut mistrovství ČR v extrémním maratonu inline dvojic. Účastní se ho ale také čtyřčlenné týmy. Již nyní se do závodu registrovalo 566 závodníků, což je o 400 více než v loňském roce. Závod pořádá známý horolezec Libor Uher ve spolupráci se statutárním městem Frýdek-Místek.

Závod odstartuje v sobotu 22. června ve 12 hodin od restaurace U Toma na přehradě Olešná. Cíl bude na stejném místě o 24 hodin později, tedy v neděli 23. června ve 12 hodin. Je rozdělen do kategorií sport a hobby a každá z těchto kategorií je dále rozdělena na dvojice a čtveřice. Zvítězí ten tým, který dosáhne největšího počtu okruhů ve stanoveném limitu 24 hodin, přičemž vítězný tým ve sportovní dvojici získá titul Mistra ČR v eXtrémním maratonu inline dvojic. „Loňský ročník byl premiérový a vyvedl se na výbornou, o čemž svědčí i velký zájem o závod v tomto roce. Registrujeme o čtyři sta závodníků více než loni. Závod chceme opět dobře zvládnout tak, aby byl každý závodník spokojen a návštěvník přehrady co možná nejméně omezen. Proto také registraci na čísle šest set zastavíme," řekl leader závodu Libor Uher s tím, že závodníci se budou moci ubytovat ve vlastních stanech v kempu přehrady Olešná, k dispozici jim budou sociální zařízení včetně sprch v zázemí společnosti Sportplex a neomezeně budou moci využívat občerstvovací stanici, která jim nabídne pitný režim, müsli, melouny, banány, tatranky a další pochutiny. Z bezpečnostních důvodů jak samotných závodníků, tak i široké veřejnosti bude cyklostezka kolem přehrady Olešná po dobu extrémního závodu zcela uzavřena. Veřejnosti bude vstup na cyklostezku zakázán, a to od 10 hodin v sobotu 22. června do 12 hodin v neděli 23. června. Toto opatření bude spojeno také s dopravními uzavírkami a úpravou trasy linek MHD.

„Tento závod má statut mistrovství České republiky, své jméno si buduje za hranicemi kraje, ale i republiky. Přispívá ke zviditelnění nejen lokality přehrady Olešná, ale také celého města a láká k nám nové návštěvníky a turisty. Je v našem zájmu, aby byli spokojeni organizátoři závodu i závodníci, ale také abychom v době závodu co možná nejméně omezovali místní občany a návštěvníky přehrady. Spolupracujeme přitom s ČSAD i městskými společnostmi, které poskytují služby a zázemí pro závodníky i návštěvníky. Pevně věřím, že závod zpestří letní čas v areálu přehrady Olešná a bude zajímavý pro všechny přítomné," řekl primátor města Michal Pobucký.

Trasa závodu