Sportovní přechod mezi dorosteneckou a mužskou kategorií je v každém sportovním odvětví svým způsobem specifické. Své o tom ví i sedmnáctiletý házenkář Matěj Mazur (r. 2000), který se momentálně sžívá s mužskou házenou v extraligovém týmu SKP Pepino Frýdek-Místek „Hrát za dorost a za muže je obrovský rozdíl. V dorostu vás nechají vystřelit z devítky, můžete si dovolit kličku, zkrátka cokoliv. V mužích se pokusíte o kličku a už na vás visí soupeřův hráč. Je to ale pro mě obrovská škola,“ pokyvuje hlavou hráč, který ve Frýdku hraje pod trenérskou taktovkou svého táty a bývalého hráče SKP, Petrem Mazurem (r. 1974).

V nedělním podvečeru nastoupil Mazur junior v domácím extraligovém zápase proti Brnu. Byl to sice jeho už třetí start v nejvyšší soutěži, do střelecké listiny se ale zapsal vůbec poprvé v životě.

Matěji, svou první extraligovou trefu jste dal až ve svém třetím utkání. Pro vás je to asi i s troškou té hořké příchuti, jelikož jste nad Brnem o gól prohráli?

Za ten premiérový gól jsem určitě rád, je však pravdou, že jsme s Brnem doma prohrát určitě nechtěli.

Co ten zápas vůbec rozhodlo? Vždyť ještě v prvním poločase jste nad svým soupeřem vedli pětibrankovým rozdílem (15:10, pozn. red.)…

Určitě to bylo tím, že se nám přestalo dařit v útoku. Tam jsme neproměnili velké množství šancí. Obrana jakž takž fungovala, spíš by utkání asi slušela konečná remíza.

Vítězný tým Slezanu Frýdek-Místek.
Slezan se stal vítězem Bajza Cupu nad 40 let

Máte v týmu nějaký rituál, kterým se slaví premiérový gól mezi muži?

Vyložený rituál nemáme, ale já už si v kabině něco odbyl už dříve (smích).

Můžete prozradit, o co šlo?

Raději ne, to si nechám pro sebe.

Extraligu jste začal hrát už v sedmnácti letech, což se nepoštěstí každému…

A já jsem za tu šanci, kterou nám klub dal (s Mazurem nastupuje za muže ještě o pár dní mladší Pavel Musálek, pozn. red.), strašně rád. Udělám určitě všechno, abych svůj klub dobře reprezentoval.

Takovou pikantností je, že v realizačním týmu vašeho „A“ týmu je váš táta. Je na vás otec přísnější, než na ostatní mladé hráče?

Pro mě to není až taková změna, jelikož táta nás trénoval už v dorostu. A jestli je na mě tvrdý? Je, ale já to beru tak, že to zkrátka musí být.

Ilustrační foto.
Hasiči z Vendryně bojují o titul Dobrovolní hasiči roku 2017