Závod, který se konal zároveň jako oblastní přebor a byla na něm možnost kvalifikovat se na letní olympiádu dětí a mládeže, se konal v nedalekém Havířově. „V kategorii starších žáků nemáme v klubu až tak početné zastoupení, přesto sedm našich nejlepších se v Havířově zařadilo nejen mezi medailisty, ale také i mezi ty, kteří si svá osobní maxima ještě vylepšili," pochvalovala si trenérka mladých nadějí z Frýdku-Místku Barbora Tobolová.

Třikrát se na stupně vítězů postavila Vendula Janáčková, která získala stříbrnou medaili na 200 m znak, na tratích 100 m znak a 100 m motýlek brala vždy bronz. „Vendy si dokonce na stovce motýlek vylepšila své dosavadní maximum o více než tři vteřiny," řekla její trenérka. Té udělali radost i chlapci. Jakub Laník byl druhý na 100 m motýlek a i on si na této trati výrazně zlepšil osobní rekord. „Kuba byl dokonce o desetinku sekundy rychlejší než Vendulka," dodala trenérka Tobolová. Laník pak přidal do své sbírky ještě bronz, a to na dvojnásobné trati motýlek.

Stejné medaile se na krku po závodech houpaly i Petru Mrázkovi, který uspěl ve svých nejlepších disciplínách 100 m a 200 m prsa. „I pro Petra to bylo zlepšení jeho osobních maxim," usmála se Barbora Tobolová. Poslední frýdecko-místeckou nadějí byla Karla Chlopčíková, která stovku prsa zaplavala ve třetím nejlepším čase. „Kája mohla získat více medailí, ale v dalších třech disciplínách doplavala vždy čtvrtá. Pochválit ji musíme ale za padesátku volným způsobem, kde se s časem dostala na 29,8 vteřin," zdůraznila její trenérka.

Ačkoliv další medaile již frýdecko-místecká výprava nezískala, je nutno také zmínit velké osobní úspěchy i zbylých tří závodníků. Klára Ličmanová zaplavala vynikající závod na 100 m volný způsob, kdy si svůj osobní rekord posunula na 1:08,9 minuty a dostala se tak na šestou pozici. Ličmanová pak skončila šestá i na poloviční trati. O něco lépe se vedlo Šárce Tobolové, která byla dvakrát čtvrtá a jednou doplavala na šesté pozici. „A právě tohle umístění je pro Šárku to nejcennější, neboť si své osobní maximum zlepšila o téměř sedm sekund," řekla její trenérka a zároveň maminka Barbora Tobolová. Posledním plavcem, který se v Havířově představil, byl Antonín Vik. Ten sice málem nestihl svůj start na 200 m volným způsobem, pak ale do cíle doplaval o téměř deset vteřin rychleji, než byl prozatím jeho nejlepší osobní čas. Stejný husarský kousek se mu povedl i na dvoustovce znak. „Společné dva závodní dny nás nabily dobrou náladou a vyhlídky na další zlepšení ji jenom znásobily. K vidění byly velmi kvalitní výkony soupeřů a obdiv celého havířovského bazénu si získala několikanásobná přebornice oblasti z Opavy, Zuzana Volovecká, která se ve svém posledním závodě na 400 m PZ vydala ze všech sil a doplavala do absolutního vyčerpání. Když se ji povedlo po několika minutách postavit na nohy, všichni přítomní tleskali. A pro všechny to byl velký zážitek vidět, jak silný závodní duch v dětech může být," pokyvovala uznale hlavou trenérka Barbora Tobolová. (lič)