Cílem je absolvovat během 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu. Měřící brány jsou na Lysé hoře a u hotelu Sepetná. Okruh je tak dlouhý 12 km s převýšením 800 výškových metrů.

Registrace do letošního 3. ročníku závodu byla zcela obsazena v rekordním čase, a to již během čtrnácti hodin. Závod hodlá letos absolvovat 887 závodníků, což je o 131 více než v loňském roce. Zda se všichni zúčastní, to ukáže až samotná akreditace, která se uskuteční dnes a zítra v tělocvičně základní školy v Ostravici. Mezi závodníky je zastoupena téměř celá česká outdoorová špička – Zbyněk Cypra, Tomáš Petreček, Petr Míl, Jan Zemaník, Klára Rampírová a další.

„Zázemí pro závodníky bude v horském komplexu Hotelu Sepetná, který je plný až po střechu. Závodníci budou mít vyhrazené místo pro odpočinek dokonce i v sauně, na bowlingové dráze a ustoupit musel i golfový trenažér. Pravděpodobně zabereme i kancelář provozního pro druhou ošetřovnu. Jediné místo, kde nás hoteliéři už nechtěli pustit, byla kuchyň a kotelna," řekl s úsměvem organizátor závodu, známý frýdecko-místecký horolezec Libor Uher.

Nejstarším registrovaným závodníkem je 70letý Miroslav Pavelek z Frýdku-Místku a závodnicí 59letá Věra Hejkrlíková z Litomyšle. Nejmladším závodníkem je 16letý Matěj Tomík z Horních Tošanovic a závodnicí 17letá Barbora Fujtíková z Komorní Lhotky.

Závod láká také stále více zahraničních nadšenců, a to nejen z Polska a Slovenska, ale nově i z Ukrajiny a mezi účastníky bude i zástupce Portugalska žijící v Bratislavě. Velký počet příznivců extrémních závodů je z Moravskoslezského a Zlínského kraje, zastoupena je ale i Praha, Pardubice, Karlovy Vary, Liberec, Brno a další města.

„Počasí je letos velmi odlišné od předchozích ročníků. Loni byla celá trasa pod sněhem a teploty se pohybovaly pod nulou. Terén byl pro závodníky optimální. Letos to bude mnohem náročnější. Vrchol Lysé hory je pod ledem a v nižších polohách jsou na trase větve a vystouplé kořeny stromů. Bude to hodně klouzat a bude to náročné, pády budou více bolet. Počítáme s vyšším počtem zranění, hlavně naraženin, proto jsme zvýšili počty zdravotníků a zpřísnili bezpečnostní opatření. Závodníci budou mít nařízeno použít stoupací železa nebo nesmeky na boty, které pomáhají k bezpečnější chůzi po zledovatělém povrchu už při prvním okruhu. Jejich funkčnost se bude přísně kontrolovat při každém průchodu měřící bránou v areálu Hotelu Sepetná. Celkově bude kontrola povinné výbavy zvýšená, komu bude něco chybět, bude ze závodu nekompromisně vyřazen," řekl Libor Uher, který bude již tradičně se závodníky bojovat o mistrovský titul. V loňském roce byl s dvanácti výstupy třetí, letos by byl rád v první desítce.

„Rekord letos pravděpodobně nepadne. Naopak bude veliký problém zopakovat loňské výkony. Sestupy budou z důvodu ledu a nestabilního podkladu nesrovnatelně pomalejší," odhaduje na základě vlastní zkušenosti z posledních dní Libor Uher.

Loňským Mistrem ČR v horském maratonu jednotlivců je Jan Zemaník z Ostravice, který ve stanoveném limitu 24 hodin vystoupal na vrchol Lysé hory celkem 13krát. Mistryní ČR se stala Klára Rampírová z Trojanovic s 10 výstupy.

Extrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře startuje zítra v 11 hodin z areálu společnosti Pila Ostravice (v těsné blízkosti vlakového nádraží v Ostravici). Ukončen bude v neděli 26. ledna v 11 hodin. Vítězové jednotlivých kategorií, včetně Mistrů ČR v horském maratonu jednotlivců v kategoriích muž a žena, budou dekorováni ve 13 hodin v tělocvičně základní školy Ostravice (za obecním úřadem).