„Letošní kvalifikace byla opravdu hodně vyrovnaná, vždyť spoustu zápasů se hrálo na pět setů," prozradil předseda oddílu TJ Lignum Morávka Miloš Bulko. „O dvě postupová místa si to rozdali ještě TJ Šumperk, VK Napajedla, domácí TJ Tesla Brno a náš tým," dodal Bulko.

Morávka již ve třetí nejvyšší republikové soutěži působila v sezoně 2011/2012, soutěž se ale nakonec udržet nepodařilo. Sympatický celek se ale nevzdal a po roce opět mohl slavit postup o stupínek výše. „Mezi ty největší konkurenty patřili během sezony volejbalisté VK Ostrava a VK Opava. Zvláště Ostravští, když využívali pár hráčů z extraligy, byli hodně nebezpeční," vrací se k výborně zvládnuté základní části, kterou Morávka vyhrála nakonec s dvanáctibodovým odstupem Miloš Bulko.

Na kvalifikaci do Brna jeli volejbalisté ze severu Moravy s odhodláním a s desítkou nadšeně povzbuzujících fanoušků v zádech. „Jel nás vlastně celý autobus," směje se Bulko. Už úvodní utkání se Šumperkem naznačilo, že to bude boj. Na vyhraný set Morávky vždy soupeř stačil zareagovat, takže o majiteli plusového bodu (bodovalo se italským způsobem, pozn. red.) musel nakonec rozhodovat tie-break. Ten Severomoravané zvládli s bravurou, když vyhráli 15:5.

Ve druhém vystoupení museli hráči Morávky odrážet nápor domácích, kteří na úvod nezvládli boj s Napajedly. „První sadu jsme prohráli 21:25, ale hned v následujících dvou setech kluci zabrali a otočili průběh. Čtvrtý set patřil opět soupeři a i tady se rozhodovalo v tie-breaku," popisuje průběh utkání Bulko. Morávčané zvládli pátý set i tentokráte, když vyhráli 15:7. „Ani po dvou výhrách jsme neměli nic jistého, zápas s Napajedly jsme v žádném případě nechtěli podcenit," říká Bulko. Morávka nakonec zvládla i poslední překážku a po výhře 3:1 mohla slavit opětovný návrat do II. Národní ligy. „Chtěli bychom teď hrát v lize důstojnější roli, než před těmi dvěma lety. Věřím, že se kluci mohou pohybovat klidně i první polovině tabulky," hovoří směle o plánech budoucí sezony Miloš Bulko. „Domácí zápasy budeme hrát v tělocvičně na Morávce, a to vždy v sobotním termínu," prozradil ještě předseda oddílu.

Výsledky kvalifikace: Brno – Napajedla 2:3 (22, -22, 20, -21, -8), Morávka – Šumperk 3:2 (22, -20, 17, -22, 5), Napajedla – Šumperk 2:3 (-19, 19, 13, 11, -14), Brno – Morávka 2:3 (-21, 22, 24, -14, -7), Morávka – Napajedla 3:1 (21, -26, 19, 20), Šumperk – Brno 0:3 (-11, -17, -16).