„Myslím si, že to bude mít velmi negativní dopad. V mém případě to znamená, že na obsluhu toho zařízení bych musel přijmout dalšího člověka. Bůhví, jaké jsou další skryté náklady," řekl majitel Klubu a galerie U Černého kocoura Radim Friedl. Obává se, že bude muset místeckou hospodu zavřít, a přemýšlí nad tím už nyní. „Tohle je potlačování drobného podnikání. Myslím si, že v tomhle případě je stát sám proti sobě, ale to se ukáže v následujících měsících nebo letech," doplnil Friedl.

Elektronickou evidenci tržeb schválili poslanci po řadě obstrukcí minulý měsíc. Zákon bude muset projít Senátem, poté bude čekat na podpis prezidenta. Zavádění evidence se bude uskutečňovat v několika fázích, jako první by tržby měli zaznamenávat pracovníci v ubytovacích a stravovacích službách, a to možná už letos. Ministerstvo financí si od novinky slibuje přísun několika miliard korun ročně do státní kasy navíc.

Podnikatelé si ovšem budou muset pořídit zařízení, které je schopné odesílat záznamy o platbách přes internet, náklady se mohou pohybovat v řádu desítek tisíc korun. Poslanci zároveň schválili jednorázovou slevu na dani pro ty, které evidence tržeb postihne dostali by pět tisíc korun. Dále souhlasili se snížením DPH z 21 na 15 procent u jídla a nealkoholických nápojů, Ministerstvo financí navrhovalo snížení z 21 procent na 10 také u piva.

„To je hloupost. Na co tu daň snížíme příště? Ať udělají jednotné daňové pásmo, které je únosné pro všechny, a nebudeme potřebovat elektronickou evidenci tržeb," konstatoval Radim Friedl, podle kterého se ceny v hospodách výrazně zvýší. „Otázka je, jestli to budou zákazníci ochotni zaplatit," doplnil.

Zvýšení cen očekává i Martin Kotrík, majitel Hospůdky Na Maraláku v Kunčicích pod Ondřejníkem.

„Hospod se to dotkne, určitě tím zdražením," řekl Kotrík, který si nemyslí, že hospody budou zavírat. „Hodně lidí si myslí, že restaurace krátí tržby. Pokud ano, tak ne ve svůj prospěch, ale ve prospěch nízkých cen," dodal majitel hospody.

Personál restaurace Na Vyhlídce v Hrčavě, nejvýchodnější obci České republiky, je s EET už smířen. „Připravovaný systém považuji za hodně sporný. Dá se říct, že až čas opravdu ukáže, jestli má nějaký smysl. A pokud se konkrétně jedná o náš podnik, budeme muset na něj vynaložit nejméně pět tisíc korun. Doufám, že bude možné si tyto náklady, které budou se zprovozněním speciální pokladny tržeb souviset, dodatečně odečíst z daní," zamyslela se majitelka restaurace Dorota Husarová s tím, že mnohem větší problém očekává ve spojitosti s rychlým připojením k internetu.

„Protože v naší pohraniční obci, která se nachází ve vyšší nadmořské výšce, poměrně často takzvaně padá internet, mám z toho obavy. Pokud kvůli tomu nebude systém několikrát denně fungovat, bude to nejen pro nás, ale i naše zákazníky velice nepříjemné," uvažovala Dorota Husarová.

Restaurace Napoleon v Třinci vnímá plánovanou novinku podobně. „Nějaké náklady nám to samozřejmě přinese. A co si o elektronické evidenci tržeb myslím? Všechno má dvě strany. I když to některé podniky mohou považovat za šikanu, možná se to v pozitivním slova smyslu zlepší v tom, že se bude obecně méně podvádět," přemýšlela vedoucí Radka Kaletová.