Projekt injektáže práškového uhlí do vysokých pecí si vyžádal investici ve výši 700 milionů korun. Ta se ale podle vedení firmy nejpozději do tří let vrátí.

Nový technologický proces sníží nejen spotřebu metalurgického koksu, ale i emise tuhých znečišťujících látek a rovněž celkové náklady na výrobu surového železa. TŽ se díky této investici stanou nezávislé na dodávkách koksu odjinud, protože potřebnou část, tedy asi 700 kilotun za rok, si vyrobí samy ve dvou koksárenských bateriích.

„Význam tohoto projektu pro huť vidím zejména ve snížení ekologické zátěže, ale také v očekávaných ekonomických přínosech," říká první místopředseda dozorčí rady TŽ Ján Moder.

„Slavnostní klik", kterým byla nová technologie počítačem ve velíně spuštěna, provedl ve čtvrtek po 11. hodině dopoledne generální ředitel železáren Jan Czudek.

Je přesvědčen o tom, že snížení nákladů na výrobu železa usnadní ocelářské firmě pozici na evropském i světovém trhu a zvýší konkurenceschopnost.

„Vzhledem k návratnosti investice, která se pohybuje v rozmezí dvou až tří let, šlo o významný krok kupředu," dodal generální ředitel.

Stavba patří k nejvýznamnějším investičním akcím třinecké hutě v posledním roce. Provoz zařízení zajistí stávající zaměstnanci železáren, kteří prošli rekvalifikací. Jan Czudek konstatoval, že projekt má hodně dlouhou historii, rozhodující však bylo rozhodnutí dozorčí rady v listopadu 2011, že se projekt zahájí.

„Moderní technologie nahrazuje část vysokopecní vsázky jemně namletým uhlím, které je injektováno přímo do vysoké pece přes výfučny. Celý proces je tak jednodušší a ekologičtější," vysvětlil vedoucí realizačního týmu projektu Radek Olszar. „Kolem 18. prosince se chceme dostat na provozní parametry," naznačil.