VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Horníci v pátek vyfárali z dolu naposledy

Staříč - Smutek, rezignace, naštvanost, smíření s osudem, ale i opravdová hornická hrdost.

1.4.2017
SDÍLEJ:

Areál Dolu Paskov ve Staříči v pátek 31.března 2017, kdy oficiálně skončila těžba černého uhlí. Foto: Deník/Marek Cholewa

O Dolu Paskov- těžba v závodě ve Staříči začala v roce 1971
- dobývací prostor v lokalitě Staříč a Chlebovice měl přes 40 kilometrů čtverečních
celkem bylo v závodě Staříč do konce roku 2016 vyhloubeno 5270 metrů jam a vyraženo 894 736 metrů chodeb a překopů

Tváře bývalých horníků, kteří včera opouštěli areál končícího Dolu Paskov ve Staříči, prozrazovaly ledasco. Na poloprázdném parkovišti stálo několik aut, do jednoho z nich nasedal naštvaný 53letý muž. „Řeknu jen jedno je to hnus," uvedl a dodal, že na šachtě pracoval sedmadvacet let.

„Já si myslím, že je to špatné, protože lidi přijdou o práci," řekl 65letý bývalý havíř z Frýdku-Místku. Podle svých slov dělal na šachtě 34 let a v pátek dopoledne se přijel podívat, jak bude ukončení těžby vypadat. „Vidím, že tu není žádné rozloučení, nic. Je to špatné. Když jsem tu nastupoval v sedmdesátém třetím roce, tak mluvili, že tu je uhlí do roku 2050. A najednou se to zrušilo. Já už tady delší dobu nepracuju, ale přišel jsem se podívat," dodal.

„Jsem dlouholetý zaměstnanec, odpracoval jsem tady 36 let. A beru to tak, že pro mě osobně je to radost, že můžu jít konečně do civilu a že začnu být svobodný člověk. Je mi 55 let a plynule přecházím do předčasného důchodu," řekl včera Peter Lazorik. „Za tu dřinu, co jsme tady dělali, jsme byli levná pracovní síla. Brali nás celý život na hůl a teď se to ukázalo nejvíc, když nás oškubali s odstupným. Šetřilo se i na expozičce," konstatoval Lazorik. „Čekali jsme, že odstupné bude alespoň dvanáctinásobek, ale s odřenýma ušima to je sedminásobek. I ten je vysoko zdaněný. A řeknu na rovinu, že byla sviňárna, že papaláši, management, si dali 24násobky," pravil.

Poslední pravidelná směna z dolu vyfárala včera ráno. Další zaměstnanci si včera přicházeli na šachtu vyřídit formality, které jsou spojené s odchodem ze zaměstnání, a odevzdávali pracovní věci. Důlní závod 3, jak se důl v posledních letech oficiálně nazýval, ke včerejšku definitivně skončil. Představenstvo OKD už v lednu rozhodlo o zřízení nového závodu Útlum Jih, a to k 1. dubnu. Zhruba dvě stovky lidí se ve dvousměnném provozu pouští do vyklízení strojů a zařízení, které najdou své další uplatnění v revíru OKD v důlních závodech na Karvinsku. Hotovo má být do konce června zároveň s demontáží pásů centrálního odtěžení. Od července přejde důl do fáze technické likvidace.

Autor: Marek Cholewa, Lukáš Morys

1.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Vlastníci veřejné zeleně musí mít posečeno do pátku

Ilustrační foto.

Řidička nadýchala bezmála tři promile alkoholu

Vrtulník musel přistát v křižovatce U Rady

Záchranářské manévry si vyžádaly zablokování křižovatky ulic Ostravské a Jana Opletala.

Vařit můžete i pod širým nebem

Nemusíte vařit jen v domě. Můžete si pořídit kuchyň, která bude stát pod oblohou, nebo alespoň pod krytým přístřeškem na zahradě. A není to ani tak složité.

Akcie OKD byly při privatizaci podhodnocené, potvrdil posudek

Revizní posudek uvádí, že akcie důlní OKD byly při privatizaci v roce 2004 oceněny chybně. Znalec Rudolf Doucha ze společnosti Vox Consult údajně tehdy nezapočítal mimo jiné 23 dceřiných společností a další majetek. Posudek je podle Lidových novin (LN) u Obvodního soudu pro Prahu 2, další jednání je stanoveno na 19. července.

Král mladých chemiků je z Písku u Jablunkova

Mladá chemická hvězda vyrostla v Písku u Jablunkova. V pátém ročníku celostátní soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR zvítězil Vojtěch Kříž, žák Základní školy a mateřské školy Písek. Soutěž měla celkem čtyři kola.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies