Na stavby, modernizace a opravy silnic a železnic v kraji je celkově v rozpočtu pro příští rok připraveno více než 3,9 miliard korun, v letech 2017 a 2018 bude tato částka v jednotlivých letech až dvojnásobná.

Vyplývá to z informací, které zveřejnil Státní fond dopravní infrastruktury na konferenci Transport 2015. Mezi stěžejní a nejnákladnější akce v silniční infrastruktuře v příštím roce budou patřit například stavby na silnici I/11 jako Nebory Oldřichovice, na kterou v roce 2016 z národních zdrojů i evropských fondů půjde zhruba 678 milionů korun, a Oldřichovice Bystřice, kde se počítá s částkou asi 845 milionů korun.

Na silnici I/68 v části Třanovice Nebory má jít příští rok 138 milionů korun. Peníze jsou připraveny i na obchvat Frýdku-Místku, s miliardovými částkami pro výstavbu se ale počítá až pro roky 2017 a 2018. Příprava obchvatu se zadrhla i kvůli tomu, že letos nabyla účinnosti novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Ředitelství silnic a dálnic, které má výstavbu obchvatu ve své kompetenci, tak musí doložit aktuální dokumenty o výsledném vlivu stavby na životní prostředí. A další měsíce zabere i samotné výběrové řízení.

Ministerstvo financí navíc ještě stále vyhodnocuje zakázku na sanaci dávné ekologické zátěže Skatulův hliník. Čištění skládky na okraji města, která leží v trase plánovaného obchvatu, má podle prvotních odhadů vyjít na zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

V regionu budou v příštím roce také pokračovat opravy a modernizace silnic II. a III. třídy, které spravuje kraj. Rozhodnuto je například o rekonstrukci silnice II/477 Frýdek-Místek Lískovec.